reteta e imprumutata de la Laura Laurentiu ( care stia ce stia cand a laudat atat de mult aceasta prajiturica! )
1. Pregatim mai intai blatul, astfel: intru-n bol incapator se bat albusurile de la cele 3 oua cu apa si un praf de sare, pana cand avem o spuma consistenta.
2. Adaugam, treptat, zaharul ( cate-o lingura, pana se dizolva si tot asa), apoi galbenusrulie si , la final, untul topit ( dar racit).
3. La final incorporam faina cernuta+1/2 plic praf de copt si coaja rasa de lamaie. Faina se incorporeaza usor, cu o spatula, ca sa mentinem consistenta aerata a blatului.
4. In tava mare de aragaz ( tapetata cu hartie de copt) punem compozitia obtinuta si o nievelam cat mai bine. Dam tava la cuptor cca 12-15 min, la foc mediu!
5. Blatul este gata cand la proba cu scobitoarea aceasta va iesi curata! Se scoate din cuptor si se lasa la racit!
Tips: dedesubtul blatului aflat pe hartia de copt punem un servet umed ( in acest mod vom putea desprinde cu usurinta blatul de pe hartia de copt).
6. Blatul racit se taie in 3 fasii egale.
7. Intre timp, cat sta blatul la racit pregatim crema de lamaie, astfel: batem intr-o craticioara ouale cu zaharul, apoi adaugam amidonul ( eu nu am avut si am inlocuit cu un plic de budinca de vanilie) si zeama+coaja de lamaie.
8. Punem craticioara pe foc micut la aragaz, amestecand in continuu in ea, pana se ingroasa
9. Crema astfel obtinuta se lasa la ract ( avem grija sa o acoperim cu folie alaimentara ca sa nu faca pojghita deasupra; filmul alimentar se pune chiar lipit de crema respectiva, sa nu existe nicun fel de spatiu de aer intre).
10. Cat timp crema sta la racit, batem smantana pentru frisca, avand grija sa adaugam si un plic de inatritor, pentru consistenta ! Trebuie sa fie teapana! Optional, adaugam 1 lingura de zahar pudra!
11. Peste smantana bine batuta adaugam ,treptat, cate-o lingura din crema de lamaie (racita bine)!
Tips: daca ne grabim si vrem sa racim mai repede crema de lamaie, punem craticioara in care se afla in apa rece!
12. Asamblam prajiturica, astfel: 1/3 fasie blat se acopera cu un strat gem de zmeura, apoi 1/2 crema lamaie, punem o a doua fasie de blat ( pentru care repetam aceeasi operatiune).
13. La final acoperim cu cea din urma fasie de blat!!!
14. Prajitura se acopera cu o glazura de lamaie ( preparata cf instructiunilor de pe plic) si se decoreaza dupa pricepere! :) ...Se pastreaza la frigider 2-3 ore inainte de portionare!
1
Nota: aici avem cantitatile pentru o portie mica de prajitura!!! in caz in care se doreste o cantitate mai mare se fac modificari!
2
Facem blatul de 3 ori, astfel incat sa ne rezulte 3 foi( de tava de aragaz).
3
crema: cantitatea poate ramane aceeasi, deoarece mie mi s-a parut destul de multa crema!
4
gemul de zmeura: vom avea nevoie de un borcan intreg!