Aveam de ales intre un tort sau prajituri individuale... si le-am ales pe cele din urma spre a surprinde niste oameni dragi cu care am petrecut duminica o zi frumoasa la tara, la aer liber.
Inainte de toate pregatim crema care trebuie sa stea la rece.
Intr-un vas amestecam frisca cu zaharul si punem pe foc pana fierbe. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata.
Dam la frigider 2-3 ore pana se intareste bine. (sau 30 min la congelator).
O scoatem din frigider la momentul in care trebuie sa asamblam prajitura si o mixam cu mixerul cateva minute pana obtinem o crema spumoasa.
Din crema punem deoparte cam 5 linguri pentru glazura.
Blat: Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare: galbenusurile, laptele si uleiul. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.
Turnam compozitia intr-o tava (22/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25 min.
Scoatem din cuptor si lasam la racit.
Jeleu de fructe: punem fructele decongelate (eu am folosit fructe din congelator) cu 2 linguri de apa in blender si le pasam. Turnam intr-un vas rezistent la foc si amestecam cu 2 linguri de zahar. Punem pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul. Amestecam amidonul cu un pic de apa intr-un bol, adagam un pic din sosul cald apoi turnam inapoi in vas si lasam pe foc amestecand pana se ingroasa putin. Lasam la racit.
Din jeleul de fructe punem deoparte 2 linguri pline pentru ornat.
Asamblare:
Taiem blatul in doua.
Prima foaie o ungem cu jeleul de fructe si lasam asa 20 min. sa se traga putin in blat.
Punem apoi crema peste jeleu si cu grija nivelam.
Asezam al doilea blat care vine apoi insiropat cu siropul de zmeura.
Dam la frigider o ora.
Scoatem din frigider si portionam in cuburi egale.
Crema pusa deoparte o incalzim in cuptorul cu microunde timp de 15-20 sec.
Cu o lingurita punem glazura calduta pe fiecare cub de prajitura in parte, lasand sa curga si pe margini.
Dam din nou la frigider pana pregatim frisca.
Mixam frisca pana obtinem consistenta dorita apoi cu un pos formam cate un mot de frisca pe fiecare bucata de prajitura.
Jeleul pastrat il punem intr-o punguta pe care o gaurim la un capat si stropim fiecare mot de frisca.
Dam prajitura la rece pana a doua zi.
1
Se pot folosi orice alte fructe rosii aromate
2
In loc de ciocolata alba puteti folosi ciocolata cu lapte