Vazand cata trecere a avut catre cei dragi prajitura cu lamaie, acest gen de prajitura cu blat pufos, umplut , m-am gandit sa mai incerc si alte variante, in acelasi gen.
Daca initial am zis ca fac blat si o crema de cacao cu unt, galbenusuri si rom, invartindu-ma prin bucatarie ba m-am gandit la caramel, ba la ciocolata, asa c-am deviat cu mult de la reteta initiala si-a iesit o bunatate de prajiturica din care a papat chiar multisor pana si sotul, care nu e mare amator de dulciuri.
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile cu sarea apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana e complet diluat si ai o compozitie ferma, lucioasa, care formeaza tepi la atingere.
Adauga galbenusurile , faina amestecata cu praful de copt, uleiul si omogenizeaza amestecand usor de jos in sos (nu circular!)
Toarna amestecul intr-o tava de 25/28 cm unsa cu ulei, pe fundul careia ai presarat faina.
Coace blatul la foc mic pana ce trece testul cu scobitoarea si e frumos rumenit.
Lasa sa se raceasca bine, scoate din tava si taie-l in doua pe orizontala.
Crema
Freaca untul spuma cu 100 gr zahar.
Intr-un vas cu fund dublu caramelizeaza cele 3 linguri de zahar ramase (nu tare, ca amarasti crema! trebuie doar sa capete aroma de caramel).
Ia vasul de pe foc si adauga laptele in care in prealabil ai diluat amidonul.Punem inapoi pe foc si lasa la foc mic amestecand continuu pana ce caramelul e diluat si crema a capatat consistenta de budinca – asta se intampla destul de repede ,cam 2 minute.
Opreste focul ,adauga ambele tipuri de ciocolata rupte bucatele si amesteca pana se topeste in crema. Adauga si crema de lapte cu ciocolata si visinata (daca ai)sau 2 linguri visinata si omogenizeaza.
Raceste crema, adauga untul frecat spuma si omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Asamblare
Aseaza primul blat, intinde jumatate din cantitatea de crema, pune al doilea blat si restul de crema si intinde uniform pe toata suprafata niveland frumos.
Mixeaza frisca cu smantana si zaharul pana ce are consistenta dorita apoi pune peste ultimul strat de crema si niveleaza.
Nuca prajita toac-o grosier pe un fund de lemn apoi presar-o deasupra prajiturii.
Pastreaza prajitura la rece dar las-o la temperatura camerei 10 minute inainte de a o servi – sa se “imprieteneasca” straturile intre ele ).