Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea

de Merisor in Prajituri, 24 Aug 2012 | 7365 vizualizari

 

O prajitura foarte racoroasa care imbina trei arome:acrisor, amarui si dulce.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blatul de mere:
  • 2 Kg mere acrisoare
  • 10 linguri gris
  • 2 lingurite scortisoara
  • 4 linguri zahar
  • 1/4 pachet unt
  • Pentru budinca:
  • 1,500 mL lapte
  • 2 plicuri budinca de ciocolata
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 3/4 pachet unt
  • sare
  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • putina sare
  • putina zeama de lamaie
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea:

Pentru blatul cu mere: se folosesc mere dulci acrisoare, se spala se decojesc, li se inlatura mijlocul cu samburii si se dau pe razatoarea mare. Se pune un tuciulet pe foc cu cele 4 linguri de zahar si se lasa putin la caramelizat, dar nu cat sa se topeasca tot zaharul, apoi se adauga merele rase si se mai lasa pe foc pana se coloreaza si iese zeama. Se amesteca din cand in cand. Eu am lasat cam 10 minute. Apoi se ridica de pe foc si se lasa la racit.

Dupa racire se adauga grisul, se obtine un blat putin zemos care se incheaga la cuptor datorita grisului.

Se unge tava cu 1/4 pachet unt, se adauga blatul si se niveleaza. Se da la cuptor, la 180 grade pentru 15 minute, sau pana incepe sa fiarba putin pe margini. 

Intre timp se prepara budinca: se amesteca intr-un vas cele doua plicuri de budinca cu faina si cacaoa si galbenusurile si se dilueaza cu putin lapte rece. Restul de lapte se incalzeste si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se adauga zaharul si putina sare si se pune vasul la foc mestecand continuu. cand este fiarta(doua-trei clocote) se ridica de pe foc si se incorporeaza untul.  Budinca se toarna fierbinte peste blatul de mere si se introduce din nou tava la cuptor pentru inca 10 minute.

Intre timp se face bezeaua. Eu am folosit doar doua linguri de zahar pentru ca nu suntem amatori de prea dulce, dar recomandat este sa se foloseasca intreaga cantitate, altfel bezeaua nu iese tare si se lasa(ca la mine) deci am batut bine albusurile cu un picut de sare si cativa stropi de zeama din lamaie si am adaugat zaharul treptat. Am rasturnat in tava peste prajitura si am dat la cuptor din nou pentru alte 10 minute. 

Am scos tava si am lasat sa se raceasca.   Se taie rece pentru ca trebuie sa fie bine inchegata.

 

 

TIPS-URI

1

Se poate folosi orice budinca pentru aceasta prajitura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu blat de mere, budinca si bezea" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si gutui