Poussin (pui mic) pe pat de supa de legume inabusite

de Cristi Roman in Pui, 4 Ian 2011 | 9088 vizualizari

 

Am inceput in glorie anul 2011 in ce priveste gatitul in casa si sper sa ma tina. Sunt foarte mandru de ultima realizare, atat ca gust, cat si ca aspect, si nu mi-ar fi rusine cu acest fel de mancare in nici un restaurant traditional frantuzesc.
Prima oara cred c-am vazut acum vreo jumatate de an poussin (baby chicken / pui sacrificati la maximum 28 de zile) si nici nu i-am bagat in seama, crezand ca sunt potarnichii si spunand ca va veni si vremea lor. Si acum vreo saptamana a venit vremea lor, insa cand am studiat mai bine am vazut ca de fapt era vorba de baby chicken, nu de alt tip de pasare. Bun si asa – oricum nu cred ca mancasem pana acum pui atat de tanar. Cand eram mic si stateam in vacanta de vara, bunicii nu cred ca sacrificau puii atat de tineri. In fine, asta e alt subiect.

 

INGREDIENTE

  • doi pui mici
  • ardei gras rosu
  • ceapa rosie
  • morcov
  • pastarnac
  • usturoi
  • rozmarin
  • ulei de masline
  • supa de legume
  • patrunjel
  • busuioc
  • sare, piper
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Poussin (pui mic) pe pat de supa de legume inabusite:

 

Am luat doi, am dat 3,50 euro pe unul (450 grame), un astfel de pui mic fiind suficient pentru o portie de mancare consistenta. Si i-am tinut cateva zile in frigider pana acum 2 zile, cand m-am decis sa-i prepar, dar special, fiindca am vrut, evident, sa-i gatesc intregi, dar mi i-am imaginat de la inceput alaturi de un sos/zeama de legume cumva. Practic, am vrut ceva rustic, ceva ce-as manca undeva intr-un satuc francez. Plus coacerea de baza de la cuptor. Asa ca am facut de la sine putere pui la cuptor pe pat de supa de legume inabusite.

Am taiat marunt ceapa rosie, am taiat in cubulete morcovul, jumatatea de ardei gras rosu. Intr-o oala de aluminiu adusa de curand din Milano, am pus la sotat ceapa in ulei de masline, apoi, dupa un minut,  am “aruncat” puii in oala, evident, dupa ce-au fost spalati bine si stersi apoi cu un prosop de hartie, si asezonti cu sare si cu piper. 2-3 minute pe ambele parti.

Intre timp, mi-am incalzit cuptorul la 180 de grade. Asa ca dupa cele 3 minute de rumenire a puilor, am adaugat 150 ml de supa clara de legume (aveam pastrata in sticla de la craciun/revelion, cand am fiert legumele ptr. salata boeuf), am pus ardeiul, morcovul, pastarnacul, cei 50 ml de lichid surpriza, am pus capacul la oala si am bagat-o la cuptor.

Intre timp, mi-am preparat un sos special, cu blenderul: am amestecat 5 catei de usturoi cu 50 ml ulei de masline, 100 ml de supa de pui, o lingura de busuioc uscat, doua picaturi de sos de chilli, sare de mare, piper – si am omogenizat pana am obtinut un sos verde deschis/galbui.

Am scos oala dupa 20 de minute, am intors puii, i-am stropit cu jumatate din sosul special, am adaugat o crenguta de rozmarin proaspat, apoi i-am bagat iar, pentru inca 20 de minute.

Dupa 25 de minute erau cam gata, insa acum am scos capacul, ca sa se rumeneasca la suprafata, si i-am mai lasat inca 10 minute, apoi inca 5 minute cu focul stins.

Au iesit extrem de fragezi, supa de legume groasa foarte gustoasa, plina, cu un gust puternic de sos facut cinstit, de la zero, aromata de la rozmarin si de la usturoi. Morcovul si pastarnacul un intervenit cu un vag gust dulceag, asa ca per ansamblu simfonia de gusturi a fost de nedescris.

As fi putut sa mai tin puii la rumenit inca vreo 10-15 minute, recunosc  – insa aici cred ca depinde de gustul fiecaruia. La final am pus la baza farfuriei supa de legume inabusite, iar puiul l-am asezat deasupra. De vis, prezentare de care nu imi e rusine si cu care chiar vreau sa ma laud. Chiar glumeam si spuneam ca daca as fi mancat asa ceva intr-un local dintr-un satuc francez as fi zis: “pfff….ce bun e, se vede ca esti in Franta, eu n-o sa fac niciodata ceva asa de simplu, gustos si plin de arome“.

Uite ca se poate – si cam gata cu lauda de sine.

 

(Citeste si Ce mancam si cum gatim in 2011)

Daca ti-a placut reteta noastra "Poussin (pui mic) pe pat de supa de legume inabusite" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
VIDEO: Cum sa prepari pui cu curry in 10 minute