Platou asortat cu pastrama de casa

de anisoara in Aperitive / Garnituri, 17 Ian 2010 | 15120 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 800 gr de carne de porc
  • 800 gr de carne de vita
  • 800 gr de piept de gaina sau curcan
  • 500 de gr de prapor (de la porc)
  • 100 gr de untura de porc de la burta 

        Diferite condimente pentru marinarea carnii:

  • usturoi
  • frunza de dafin
  • piper negru aromat
  • busuioc
  • piper rosu macinat
  • cimbru maruntit
  • piper negru macinat
  • adjika
  • oregano
  • hirtie de copt(pergament) sau un pachet gol de la faina 
  • gelatina un pachetel (se foloseste cam 2/3 din el) la 2,4 kg de carne

 

Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Platou asortat cu pastrama de casa:

Se alege si se cumpara carne ( muschi de la picior sau de pe spate) de calitate buna de porc, vitel, piept de gaina sau de curcan. Toate bucatile de carne sa fie cam de aceeasi greutate si  de forma lunguiata, pe masura posibilitatii.  De asemenea, avem nevoie de prapor de la porc ( vezi fotografia) posibil ca in diferite zone sa se numeasca diferit ...

Se spala bine toate bucatile de carne si se usuca cu un servetel. Se pregatesc toate condimentele pentru marinat bucatile de carne. Fiecare familie prefera anumite condimente , are anumite gusturi, de aceea folositi condimentele preferate. Eu prefer usturoiul pisat si amestecat cu multe condimente, care sunt descrise mai sus.

Punem un pachetel de gelatina la inmuiat cu jumatate din apa care este trecuta pe ambalaj si o incalzim pina se topeste toata. Fiecarei bucati de carne i se da cu ajutorul cutiltului o forma mai lunguiata astfel incat, cand vor fi lipite intre ele sa aiba forma unui parizer gros, lunguiet.

Se unge fiecare bucata cu compozitia din usturoi pisat si condimente pe toate partile, se sareaza bine, se pipereaza. Pe un fund de lemn se intinde praporul ( din foto) . Pe el se aranjeaza bucatile de carne. Pieptul de gaina sa fie la mijloc . Se ung toate bucatile de carne cu gelantina inmuiata intre ele pe partea care sa va lipi, se adauga piper negru aromat, si se unesc toate 3 bucatile intre ele.

Se invelesc bine cu ajutorul praporului de porc. Daca nu aveti prapor, puteti sa folositi un tifon curat, dar sa fie bine uns cu untura de porc, sau ulei. Dupa aceea tubul de carne se  inveleste in prapor, pe urma se inveleste strins in hirtie de copt unsa bine cu untura, in citeva  rinduri de hirtie. Punga obtinuta se leaga bine cu o sfoara de ata alba. Punga  se pastreaza in frigider timp de 2 zile  pina carnea se marineaza bine.

Peste 2 zile se incalzeste bine cuptorul pina la temperatura de 250 C. Punga cu carne se aseaza intr-o tava cu peretii mai inalti.

In tava se toarna putin ulei  si se adauga o cana de apa amestecata cu bere sau vin rosu sau alb, la alegere. Se coace tubul de carne. Primele 20 de minute se coace la temperatura de 250 C, pe urma se scade temperatura la 150-180 C si se mai coace o ora jumatate. In timpul coacerii se toarna mereu apa amestecata  cu vin sau bere si punga se intoarce mereu pe diferite parti. Aceasta procedura se face ca sa nu avem fum la coacerea carnii si carnea sa se coaca uniform pe toate partile si sa nu prinda o pojgita uscata. Nu e nevoie sa se deschida punga, pentru ca se rumeneste in timpul coacerii, de asemenea ea scade in greutate si se micsoreaza in lungime.  

Daca doriti puteti sa micsorati temperatura cuptorului si sa mariti timpul de coacerea a carnii. Stingeti cuptorul si lasati punga sa se raceasca in cuptor.Apoi scoateti punga si o puneti la presat cam 2-3 ore. Se inlatura atele, hirtia  si daca vreti praporul ramas, dar nu e nevoie. Veti obtine o pastrama de casa fara miros de fum dar foarte gustoasa si originala  ca forma. Toate 3 bucatile unite intre ele.

Se taie in felii subtiri  si se orneaza cu legume sau muraturi .

In fotografie se vede pe margine carnea de porc lipita bine de pieptul de gaina si in mijloc muchiul de vita. L-am dezlipit pentru ca sa-l pot aranja mai bine.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Platou asortat cu pastrama de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

anisoara 1

26.01.2010, 14:48

Brindusa scrie- Cam cat timp se poate pastra in frigider? nu am citit cu atentie intrebarea pusa .
pastrama am inghetat-o si am pastrat-o o luna in frigider. dDupa o luna am dezghetat-o, am pus-o in cuptorul incins pe vre-o 5 minute, sa-si i-a miros de carne proaspat pregatita, peurma sub un pres deasupra pina s-a racit . si am mai mincat vre-o 3 zile dint ea..

Brindusa 1

26.01.2010, 15:07

multumesc, anisoara.

babi5 1

01.10.2013, 18:09

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Corabioare cu pate de ficat