Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Pentru aluat, punem untul intr-un vas pe foc incet si il lasam sa se topeasca, apoi punem jumatate din cantitatea topita intr-un bol, iar peste cealalta jumatate de pe foc punem uleiul si o mana de faina.
Amestecam bine sa nu faca faina cocoloase apoi ridicam vasul de pe foc si il lasam la racit.
Peste untul din bol punem galbenusurile, zaharul, sarea si omogenizam. Adaugam apa, coaja rasa de portocala si lamaie, apoi treptat faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Framantam un aluat elastic si nelipicios. Trebuie sa fie mai moale, de fapt in momentul in care nu se mai lipeste de maini, nu mai adaugam faina.
Ungem masa de lucru cu putin ulei si intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie subtire cat lama unui cutit.
Peste jumatate din aluat intindem uniform jumatate din compozitia fiarta, apoi pliem cealalta jumatate de aluat peste umplutura, presam incet cu mainle sa se lipesca si procedam la fel, adica punem jumatate din compozitia ramasa peste jumatate din alual, pliem partea cealalta de aluat peste compozitie si tot asa pana epuizam compozitia si nu mai putem plia aluatul.
Eu am facut asta de patru ori.
Punem aluatul in bol, il acoperim cu folie si il dam la frigider pana se intareste compozitia cu care l-am uns(cam 30-40 de minute)
Pentru umplutura, curatam dovleacul de coaja si seminte si il dam pe razatoarea mare.
Punem razatura intr-un vas la foc mediu, adaugam zaharul si scortisoara si amestecam incet.
Lasam pe foc pana cand se formeaza sirop si se inmoaie dovleacul, apoi adaugam grisul, ridicam de pe foc si lasam vasul la rece.
Asamblare:
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua.
Intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie dreptunghiulara, pe masa de lucru, dar peste hartie de copt(eu la prima parte am uitat sa pun hartia si am transferat-o greu in tava).
Punem pe mijlocul foilor cate o jumatate din compozitia cu dovleac si crestam marginile foilor in fasii de 1,5 cm, pe care le impreunam peste dovleac sub forma de impletitura.
Asezam placintele in tava cu tot cu hartia de copt si le coacem la 180 de grade pentru 40 de minute.
Le pudram reci cu zahar, cu aroma de vanilie.
1
Daca nu dorim gris in compozitia de dovleac, putem scurge siropul lasat, printr-o sita.
2
Untul poate fi inlocuit cu margarina, daca dorim placintele de post si excludem galbenusurile.
3
Se pot folosi ouale si intregi daca nu vrem sa irosim albusurile, sau nu avem la ce le utiliza, dar punem un strop de otet in compozitie. Se spune ca albusurile intaresc aluatul dupa racirea acestuia.