Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'

de Rita Ilies in Piine, 18 Dec 2013 | 8436 vizualizari

 

Plăcinta are în spate o istorie de mii de ani. Primele mențiuni ale existenței acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9500 î.Hr., în perioada neolitică și în noua eră a pietrei, în Egipt. Plăcintele egiptene erau cunoscute sub denumirea ”galettes”,erau umplute cu orz, ovăz, secară și erau unse cu miere. Despre aceste forme incipiente de desert există informații pe pereții mormântului lui Rhamses al II-lea, din Valea Regilor.
Istoricii sunt însă de părere că originea plăcintei este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care se adaugă grăsime, pastă pe care o înfășurau apoi în jurul unei bucăți de carne. Aceasta servea pentru a găti carnea sau pentru a nu lăsa să iasă sucurile, oferind un suport ușor în călătoriile lungi pe mare.
Bineînțeles că de-a lungul anilor, plăcinta, a prins forme și gusturi deăvârșite, mai ales în funcție de zonele din care provine acestea. Astfel că, azi vă prezint rețeta de plăcinte pregătite ca la Maramu', umplute cu salată, ceapă verde și mărar din ultima recoltă din grădina lui buni, de-acum vreo lună. ( 03.11.2013 ). :)

 

INGREDIENTE

  • Aluatul:
  • 500-600 g făină albă
  • drojdie ( știți deja, în funcție de temperatura încăperii unde aceasta va dospi )
  • apă călduță cât ia la frământat
  • sare după gust
  • Umplutura:
  • 5-6 mâini de frunze de salată verde spălate
  • cozi de ceapă verde și mărar după gust
  • 450 g urdă proaspătă ( se poate înlocui sau renunța la ea )
  • un praf de sare
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu':

Frământăm un aluat compact, cu grijă să nu avem contact direct între drojdie și sare, apoi îl lăsăm la dospit. ( al meu a dospit cam mult ) :)    

Din aluatul crescut se formează 12 cocoloașe care se stropesc cu apă sau se acoperă pentru a nu se usca până coacem toate plăcintele.   

Pentru umplutură, rupem verdețurile ( mai puțin mărarul ), le amestecăm cu sarea, după care le stoarcem surplusul de apă. Adăugăm urda și mărarul tocat, apoi le omogenizăm.  

Întindem puțin prima cocoloașă din aluat și punem la mijloc aproximativ două linguri din umplutura obținută.    

Strângem, apoi întindem aluatul având grijă să nu-l rupem, altfel umplutura se va împrăștia în tigaie iar plăcinta se va îmbiba cu ulei.  

Coacem fiecare plăcintă într-o tigaie în care în prealabil am încins puțin ulei ( este de preferat uleiul de palmier sau alte uleiuri recomandate pentru gătit ). Coacem plăcintele pe ambele părți puțin, până când obținem o culoare frumoasă, aurie.    

Poftă bună!  

TIPS-URI

1

Pentru plăcinte de post, renunțați la urdă sau alte brânzeturi. Puteți folosi ca umplutură și magiun, varză, cartofi, sau ce ce nu, zahăr sau nuci măcinate.

2

În mod normal, umplutura aceasta se pregătește din frunze de lobodă, cozi de ceapă verde ( cum să zâce pă la noi :) ), caș de oaie și mărar. Eu am lobodă culeasă din grădină și pusă la congelator, dar cum am avut noroc de puțină salată proaspătă, ceapă și mărar din grădină, în luna noiembrie, am profitat. De urdă, mi-a fost poftă. Vă recomand cu încredere, ambele umpluturi!

Daca ti-a placut reteta noastra "Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Placinte cu varza murata