Ador placintele calde fie cu mere, branza, sosuri de fructe, calde sa fie! Haideti repede sa va servesc!
Aluatul: Drojdia o frecam cu o lingura de zahar pana se dizolva, apoi o lasam la odihnit 15 minute, la loc caldut. Apa o punem intr-un ibric, o transferam pe foc pana devine calduta. Cernem faina intr-un bol, presaram sarea, zaharul, amestecam cu o lingura. Turnam drojdia, apa minerala calduta, putin cate putin. Adaugam coaja rasa de portocala, zaharul cu pastai de vanilie. Framantam, mai punem apa, pana obtinem un aluat omogen, elastic, dar putin lipicios. La final incorporam uleiul. Acoperim aluatul cu un prosop curat, il lasam sa dospeasca la loc ferit de curent, 60-70 de minute.
Umplutura: Curatam merele, le dam pe razatoarea mare. Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam merele, pe care le stoarcem intre maini de zeama, apoi zaharul. Le scadem maxim 10 minute pe foc, amestecand continuu. La final le tragem deoparte, punem scortisoara, anasonul si le lasam sa se racesaca. Rupem bucatele potrivite de aluat si formam niste bile. Presaram faina pe masa de lucru, luam fiecare bila pe rand, o intindem cu sucitorul, dar nu foarte subtire, punem 2 linguri de umplutura. Impaturim placintele dupa bunul plac, noi am facut si trandafirasi si stil barcuta cum zic eu :D Intr-un ibric caramelizam 3 linguri de zahar, stingem cu o canita de apa. Lasam sa fiarba pana zaharul se dizolva complet, apoi trebuie sa se racoreasca putin. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, asezam placintele, cu distanta intre ele, le ungem cu sirop. Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana se rumenesc frumos. Cand sunt gata, le scoatem, le pudram cu zahar si dupa 5 minute le acoperim cu hartie apoi cu un prosop gros, pentru a se pastra fragede.
Din aceasta cantitate ies 24 de placinte, delicioase si aromate! Sa aveti pofta!