O placinta foarte aromata!
250g faina;
150g unt;
un praf de sare;
2-3 linguri de apa rece.
4 mere mari;
o lamaie (zeama, pulpa si coaja);
100g zahar;
5-6 linguri de apa;
un baton de scortisoara;
30 g unt.
Pentru aluat, se amesteca faina cu untul rece si un praf de sare, apoi se adauga apa.
Se amesteca repede, sa nu se incalzeasca untul.
Aluatul se pune intr-o folie si se lasa la frigider cel putin 30min.
Pentru umplutura, merele se spala, se curata de coaja, apoi se taie cubulete mici.
Se amesteca cubuletele de mere cu zeama si pulpa de la lamaie si se lasa cateva minute.
Se pune untul la topit, apoi se adauga merele, batonul de scortisoara, zaharul, coaja de lamaie si apa.
Se calesc cateva minute, pana se inmoaie si se evapora apa.
Cat timp se racesc merele, se scoate aluatul de la frigider si se imparte in doua parti (una mai mare).
Bucata mai mare de aluat se intinde, apoi se aseaza in forma de tarta si se inteapa, din loc in loc, cu furculita, apoi se adauga umplutura.
Se intinde cealalta parte de aluat, se poate face grilaj, diferite forme sau se pune asa deasupra tartei.
Se baga in cuptorul preincalzit si se lasa 35-40min, pana se rumeneste.
Cand se scoate, se presara zahar pudra.
1
Se serveste cu inghetata de vanilie sau frisca.