Placinta cu mere si gem de gutui

de RuxyRux in Dulciuri, 23 Noi 2015 | 5433 vizualizari

 

Poate fi o placinta de post desavarsita? Eu zic ca da....este fara cusur, cu foi bune, moi, usor de preparat care se intind perfect si nu se rup, cu umplutura bogata in care am pus toata livada de mere, cu arome de toamna inconfundabila si un gust incantator...va poftesc cu mult drag la un desert minunat!

 

INGREDIENTE

Foi:
  • 750 gr faina
  • 100 ml ulei
  • 150 gr. zahar pudra
  • 300 ml apa minerala calduta
  • vanilie
  • un praf de sare
  • faina pentru infainat( o canita)
  • Maia: 2 pliculete drojdie( 14 gr.)+ 4 linguri pline apa minerala calduta+ 2 linguri zahar pudra+ 1 lingura faina
Umplutura:
  • 30 de mere( si mai dulci si mai acrisoare, cum doriti
  • un borcan de dulceata de gutui( neaparat facut in casa)
  • o canita de zahar brun
  • scortisoara
Decor:
  • zahar pudra vanilat
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu mere si gem de gutui:

Mai intai am pregatit maiaua: intr-un bol, am amestecat drojdia uscata, cu 4 linguri apa minerala calduta, cu doua linguri de zahar pudra si cu o lingura de faina si am lasat-o deoparte la loc cald langa ochiul aragazului aprins( 15 minute).

Faina am cernut-o direct in vasul larg de framantat, am adaugat uleiul, zaharul, maiaua, apa calduta, praful de sare si vanilia si am framantat aluatul pana s-a omogenizat si l-am lasat la loc cald in bucatarie.

Intre timp am spalat si curatat merele, apoi le-am razuit pe razatoarea mare. 15 mere mai dulcege intr-un vas si cele mai acrisoare in alt vas.

Dupa 20 de minute am luat aluatul si l-am impartit in 3 bucati aproximativ egale.

Fiecare bucata de aluat am intins-o pe hartia de copt pe care am presarat putina faina, o sa vedeti ca se va intinde extraordinar de bine, astfel ca nu aveti nevoie de faina decat la inceput.

Intr-o tava larga si adanca, (eu am una la dimensiunea cuptorului) tapetata clasic cu ulei si faina, am asezat la baza, prima foaie si deasupra am pus merele mai dulci,am presarat deasupra zahar brun( nu mult) si scortisoara.

Am intins apoi a doua foaie,  am asezat-o deasupra merelor, am intepat-o cu furculita pe toata suprafata, am pus merele mai acrisoare si deasupra dulceata de gutui si din nou am presarat scortisoara. Din nou am intins foaia si am pus-o deasupra, am intepat-o cu furculita peste tot. Foaia nu se unge.

Am copt placinta la 180 de grade timp de 45 sau 50 de minute,  poate chiaro ora, sau pana se rumeneste foaia de deasupra uniform. Este important sa o coacem bine astfel incat foaia din mijloc sa nu ramana cruda.

Placinta se lasa la racit, se pudreaza( optional) si se taie in bucati dupa dorinta.

TIPS-URI

1

Foaia de placinta de la baza nu se inteapa.

2

Merele se pot amesteca dulci si acrisoare.

3

Daca vi se pare prea mult zahar si merele sunt dulci renuntati la el.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu mere si gem de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (38)

RuxyRux 1

25.11.2015, 18:44

Ela scumpa mea, eu iti multumesc!

mihaelar63 1

26.11.2015, 00:22

a trecut ... dar imi vine si mie vremea sa savurez praji buna

RuxyRux 1

08.12.2015, 23:16

Multumesc Mihaela scumpa

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac cu mirodenii si cacao, de post