Mere,mere ,mere pe toate tarabele din piață. Am cumpărat mai multe și m-am gândit să fac o plăcintă cu aluatul pregătit de Alex,după rețeta soacrei lui. Rețetă ce o aveam și eu de la mama,dar fără maia.A ieșit o bunătate de plăcintă!
Pentru început ne ocupăm de maia.
Din 250 ml. apă+ drojdie+2 lingurițe zahăr+o lingură de făină preparăm maiaua.
Punem toate ingredientele într-un bol,le amestecăm bine,le invelim cu folie alimentară și lăsam la crescut timp de 15 minute.
Merele spălate,șterse le dai pe răzătoarea mare si le pui într-o strecurătoare la scurs.
Într-un vas de frământat punem restul de 250 g. făină,puțină sare,ouăle și maiaua.
Se frământă la robot sau cu mâna .
Se lasă la crescut timp de o oră.
Aluatul se împarte în două.
Se întinde o foaie,se pune jumătate din cantitatea de mere,presară cu 3 linguri de zahăr si o linguriță scorțișoară.
Taie aluatul în fâșii oblice de-o parte și de alta a merelor.
Împleteste frumos plăcinta .
La fel procedezi si cu cealaltă foaie de aluat.
Tapetezi o tavă cu hârtie de copt sai o ungi cu ulei și presari făină(ca în cazul meu).
1
Dacă frămânți cu mâna când nu se mai lipește aluatul de mână este gata.
2
Se poate face și cu merele călite.