Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des.
Mie imi place sa ma joc cu aluaturile, asa ca incerc sa le fac din cand in cand si altfel decat la reteta de baza, adica reteta mamei soacre.
De data aceasta am folosit ca grasime ulei+untura.
Uleiul ajuta aluatul sa fie mai elastic, iar untura are rol de fragezire.
A iesit tare buna!
Incepem cu prepararea merelor, pe care le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, doar inlaturam cotoarele.
Coaja are dulceata ei aparte si e pacat sa o inlaturam daca merele arata bine la exterior.
Punem merele razuite intr-un vas, pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul cu scortisoara si le lasam pana cand se formeaza sirop, apoi le lasam la racit.
Exista si varianta sa se adauge merele, nesupuse tratamentului termic, dar eu prefer intotdeauna aceasta varianta, pe care o prezint aici.
Cat timp merele se racesc ne ocupam de aluat.
Punem intr-un vas, galbenusurile, zaharul, uleiul, esenta si putina sare si le mixam energic pana se omogenizeaza, apoi adaugam untura si iaurtul in care am diluat praful de copt.
Omogenizam din nou compozitia si incepem sa incorporam treptat faina.
Ne oprim din a adauga faina, cand obtinem un aluat nelipicios si usor moale.
Il framantam putin pe masa infainata si il lasam la odihnit 20 de minute, acoperit, pentru a nu prinde crusta la exterior.
Impartim aluatul in doua parti pe care le intindem cu ajutorul sucitorului, cat dimensiunea tavii.
Tava mea a avut dimensiunea de 23/36 cm.
Asezam prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, intindem merele peste ea si le acoperim cu cea de-a doua foaie.
Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste bine.
Lasam placinta sa se raceasca usor apoi o portionam si o pudram cu zahar.
Este foarte buna, iar scortisoara ii accentueaza simtitor gustul!
Spor si pofta buna!
1
In functie de siropul rezultat in urma prepararii merelor, adaugam, sau nu, gris. La mine nu a fost cazul sa adaug decat o lingura, dar daca se formeaza mai mult sirop se va mari cantitatea de gris, altfel acest sirop va umezi foaia de aluat, de jos si se va intari in timpul coacerii.
2
Pentru cine nu agreeaza untura, o poate inlocui cu 100 gr unt cu peste 80 % grasime.