O placinta excelenta care se potriveste perfect cu vremea de afara! Ca sa nu mai mentionez aroma care se raspandeste prin toata casa.....!!!
Pentru blat: intr-un castron asezam faina cu zaharul tos si zaharul vanilat.Untul il maruntim cu cutitul si-l adai\ugam in castron, impreuna cu oul.Se adauga coaja de lamaie rasa. Framantam aluatul si facem din el o bila, dupa care o infasuram in folie transparenta si lasam sa stea la frigider 1 ora.
Pentru umplutura: merele se decojesc, se curata si se maruntesc.Se topeste untul intr-o cratita medie si se adauga zaharul tos si zaharul vanilat. Se lasa sa se topeasca putin, amestecand.Se adauga merele cu sucul de mere.Se lasa sa se raceasca . Se incige cuptorul la 180grade.
Din 2/3 din cantitatea de aluat se intinde o foaie circulara (cca 30cm) intre doua straturi de folie. Se da foaia la frigider.Se tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme de tort(26 cm). Se aseaza inauntru foaia si se ridica o margine inalta de 4 cm (eu am folosit forma de tarta)
Din restul de aluat se intinde a doua foaie si se aseaza pe tarta si se inteapa cu furculita in mai multe locuri. Se coace 40-45 min. Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se prepara glazura din ingredientele mentionate si se aplica pe tarta cu pensula.