Wow, FANTASTIC! Credeți-mă ca este prima dată când fac pizza si blatul este patruns si un pic crocant. Prima pizza am făcut-o la 16 ani, si a iesit ca un c.., si de atunci tot incerc să găsesc reteta care să imi arate un blat pătruns si crocant! La un moment dat am crezut că doar cu un cuptor pe lemne sau un cuptor de restaurant te poate ajuta sa faci așa ceva, dar defapt sunt căteva “chichițe” de care trebuie sa ții cont. O să descrie rețeta pentru 2 pizze normale de cca. 25cm diametru. Deci…iată rețeta:
Prima dată, intr-un castron măricel amestecăm făina, drojdia și sarea peste care adăugam apă calduță până in momentul in care obiținem o cocă maleabilă, și care se lipeste un pic de degete, în acest moment adaugam uleiul. Dacă coca este incă lipocioasă mai adăugăm un pic de făină și o transformăm într-o bilă. Lăsăm coca in castron si o lasăm într-un loc cald la dospit cel puțin 30 minute ( eu am bagat coca in cuptor la 50 grade)
Îincingem cuptorul la 240 grade.
Frământăm coca cu un pic de făină si o impărțim in 2 portii egale. Luați o bucată si o intendeți intr-o foaie de 2 maxim 3 mm grosime, căt puteți de subțire. Puteți sa ii dati ce formă doriți, in funcție de ce fel de tavă aveti, formati un fel de bordura pe margini. Eu am o piatră pentru pizza pentru cuptor de bucatarie rotundă. Indicat este să incingeți tava odată cu cuptorul.
Intr-un blender băgați roșiile din cutie, impreună cu o mană de busuioc proaspăt ( sau 2 lingurițe de busuioc uscat), un praf de sare, uleiul de măsilne si macinati până devine o pastă.
Puneți pasta deasupra blatului cu o lingură si intindeți uniform un strat de 2-3 mm, adăugați mozzarella făcută bucățele, ardeiul si ceapa tăiată julienne. Ultima dată adăugați fâșiile de prosciutto deaspura.
Puneți niste mălai fin pe un blat de lemn, si trageți toata pizza pe el. Cănd cuptorul este incins, transferati pizza in cuptor in tava in care ați ales sa coaceți pizza. Lasați in cuptor pentru 12-15 minute.
Dupa ce ați scos la cuptor pizza, lasați-o sa se raceasca si intre timp faceți salata de rucola. Într-un castron puneți rucola, 1 lingurița de ulei de măsline, un strop de oțet balsamic, un praf de sare și piper, amestecați bine si puneți deasupra pizzei.
1
rulați blatul cât mai subțire
2
incingeți cuptorul si tava in prealabil
3
puneți ingredientele pe blat doar atunci când tava și cuptorul sunt incinse și vreți să dati la cuptor