Trebuie sa recunosc ca sunt un mare fan al preparatelor italienesti. Dupa spaghete si lasagna, pizza ocupa un loc aparte printre preferintele mele culinare. Iar pentru pizza Calzone chiar am o mare slabiciune. Am preparat-o intr-o forma de 32 cm diametru (dar cine nu are forma atat de mare o poate prepara in doua forme mai mici).
Preparare pizza Calzone: Dupa ce ati preparat aluatul (preparare aluat de pizza calzone) si sosul de pizza (preparare sos de pizza), pregatiti ingredientele pentru umplutura.
Radeti branza mozzarella, taiati ciupercile felii, taiati sunca felii subtiri, tocati cuburi ardeiul gras, tocati ceapa si usturoiul, pregatiti-va condimentele (oregano, busuiocul si cimbrul) si aveti toate ingredientele la indemana pentru a incepe prepararea.
Puneti intr-o tigaie 2 linguri de ulei de masline si adaugati sunca sa se rumeneasca la foc mediu. Rumeniti sunca 2 minute, dupa care adaugati ceapa si usturoiul si rumeniti in continuare pana cand ceapa devine translucida.
Adaugati condimentele (oregano, busuiocul si cimbrul) si condimentati cu un praf de piper. Adaugati ciupercile, ardeiul gras si rumeniti totul 5 minute, amestecand din cand in cand. Condimentati cu un praf de sare si turnati sosul de pizza peste ingredientele din tigaie.
Fierbeti inca 10 minute, pana se ingroasa compozitia, dupa care stingeti focul si lasati sa se racoreasca.
Dupa ce s-a racorit sosul, impartiti aluatul in doua (sau in 4, functie de cat de mari doriti sa iasa bucatile de pizza).
Intindeti o foaie rotunda si puneti-o in forma de pizza, cu o hartie de copt sub ea. Pe jumatate de foaie adaugati 1-2 linguri din sosul preparat in tigaie, peste care presarati jumatate din mozzarella rasa. In mijloc adaugati un ou.
Ungeti cu apa, folosind o pensula, marginile aluatului. Impaturiti foaia, suprapunand cele doua jumatati de aluat, dupa care lipiti marginile apasand usor aluatul. Ungeti cu apa aluatul, pe intreaga suprafata.
Se lasa inca 10 minute aluatul sa mai creasca, dupa care mai ungeti o data cu apa aluatul.
Introduceti pizza in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-35 de minute. Dupa ce s-a copt, scoateti-o din cuptor si o puteti servi cu parmezan presarat pe deasupra.