Peste libian

de Catalina L in Peste, 17 Feb 2016 | 2935 vizualizari

 

Astazi 17 februarie este zi nationala in Libia - ziua declanşării Revoluţiei (la Benghazi). O reteta si un salut calduros tuturor libienilor.
Libia a fost locuită din timpuri străvechi de triburile Libu, probabil de origine berberă. În jurul anului 1000 î.e.n., pe actualul teritoriu libian s-au înfiinţat colonii feniciene. Au urmat colonizarea greacă şi cucerirea romană. În secolul VI e. n., Libia a intrat în componenţa Imperiului Bizantin, iar în 643 a fost cucerită de arabi. Cunoaşte stăpânirea otomană între secolele XVI-XX.
 În 1932, Libia este colonizată în întregime de italieni. La sfârşitul lui 1942, forţele aliate (anglo-franceze) intră în Libia. Libia şi-a proclamat independenţa de stat la 24 decembrie 1951, sub numele de Regatul Unit al Libiei, în timpul domniei regelui Iddris Es-Senoussi.
 
La 1 septembrie 1969, a avut loc o lovitură militară condusă de un grup de 11 ofiţeri, în frunte cu colonelul Moammar Al Gadhafi, care a răsturnat monarhia.
 
După ce mișcările populare au răsturnat conducătorii Egiptului și Tunisiei, vecinii săi de vest și est, Libia a experimentat un început de revoltă la scară largă pe 17 februarie 2011.
Situaţia politică şi de securitate din Libia, lacinci ani de la revoluţia anti-Ghadafi şi după două cicluri electorale, rămâne în continuare critică, cu două parlamente (unul la Tobruk, rezultat din alegerile din 25 iunie 2014, recunoscute de comunitatea internaţională, şi altul la Tripoli) şi două guverne, susţinute fiecare de coaliţii de grupări armate. 
(http://www.mae.ro/)
 

 

INGREDIENTE

  • 2 fileuri de pește alb la alegere - cabillaud (cod)
  • 1 cutie mica de bulion de rosii - 50 g
  • 1 lamaie
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita de chimen
  • 1 lingura de boia de ardei
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peste libian:

Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie la foc mediu. Se adauga usturoiul tocat si condimentele si se amesteca bine. Se varsa bulionul amestecat cu sucul de lamaie si cu un pahar de vin cu apa. Se amesteca pana cand sosul este uniform si neted. Se adauga pestele feliat, se toarna peste el sosul cu o lingura, se acopera cratita si se gateste timp de 10-15 de minute pe foc mic. Daca sosul scade prea mult, se poate adauga putina apa.

Am adaugat spre sfarsit lamaia stoarsa taiata bucatele. Se potriveste de condimente, sare si piper.

Se poate servi cu orez alb sau cu cous-cous.

Se presara deasupra patrunjel si / sau coriandru tocat fin.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Daca sosul scade prea mult, adaugati putina apa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Peste libian" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

mihaelar63 1

17.02.2016, 21:27

Merge la favorite . Imi placereteta

Rahela Velicu 1

23.02.2016, 10:48

De facut neaparat!

Catalina L 1

24.02.2016, 10:34

deliarapeanu cautati in alta parte va rog

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Scrumbie simplista