Pepeni verzi murati in saramura

de vasimur in Muraturi, 30 Sep 2017 | 6171 vizualizari

 

Pepenii verzi (li se mai spune lebeniță în Ardeal sau harbuz în Moldova) murați în saramură sunt foarte gustoși, iar asezonați cu mere, castraveți și gogonele sunt și mai buni!
Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție (1 butoi de 30 l).

 

INGREDIENTE

  • 12-13 kg pepeni verzi
  • 1 țelină medie cu frunze
  • 1 kg morcovi
  • 1-2 legături de hrean
  • 10 linguri sare mare neiodată
  • 10 l apă
  • boabe de piper (facultativ)
  • 1-2 căpățâni de usturoi
  • 1 legătură mărar uscat
  • 1 legătură cimbru uscat
  • 2-3 ardei iuți
  • 1-2 kg mere
  • 1-2 kg castraveți
  • 1-2 kg gogonele
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pepeni verzi murati in saramura:

Se spală pepenii, merele, castraveții, gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs.

Între timp, se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute și hreanul se taie fâșii, morcovul se taie rondele, iar țelina cubulețe și se strecoară printre pepeni, pe măsură ce-i punem în butoi.

Printre pepeni se pun și merele, castraveții și gogonelele. Deasupra se pun frunze de țelină, mărar și cimbru.

Pentru saramură, se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 10 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Se pune saramura călduță peste pepeni și se lasă să se răcească. Dacă nu ajunge saramura, se mai prepară.

A doua zi se completează cu saramură, dacă este cazul. La câteva zile, se pitrocesc (se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama în vasul cu murături ). Cu cât le pitrocim mai des, cu atât mai bine!

TIPS-URI

1

Alegeți pepenii de mărime potrivită, cam de 1-2 kg bucata (am avut 6 buc. la ~2 kg și 1 buc. la ~1 kg) și să nu fie prea copți

2

Folosiți doar sare neiodată, pentru că în caz contrar, pepenii se pot înmuia.

3

Puneți mere, castraveți și gogonele printre pepeni și murăturile vor fi și mai gustoase.

4

Este bine să pitrociți pepenii murați, măcar de 3-4 ori.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pepeni verzi murati in saramura" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Castraveti bulgaresti