Nu e prima oara cand fac pateul acasa, insa, ce am testat am fost pateul cu busuioc si stafide care a fost mai mult o fitza :))), iar preferatul meu mi-ar fi luat prea mult timp si ingrediente.
Asa ca acum am ales ceva mai rapid, mai simplu, dar la fel de aromat si gustos.
Se spala bine ficatul si se curata de pielite si eventualele vitze verzulii (cautati-le bine, dau gust amar mancarii, sa nu mai zic de aspect:P )
Se toaca ceapa marunt.
Se topeste untura in tigaie si se adauga ceapa.
Se lasa pana prinde o culoare aurie apoi se pun in tigaie ficateii si usturoiul intreg.
Se calesc la foc iute, 2 minute.
Se stinge totul cu vin, se adauga busuiocul tocat si se lasa la fiert la foc mediu pentru 15-20 minute.Trebuie sa se evapore vinul insa avem nevoie de sosul format in tigaie.
Adaugam boiaua, nucsoara, sare si piper dupa gust si bagam blenderul.
Mixam pana obtinem o pasta fina.
Lasam la racit.
Frecam untul spuma, cu putina sare.
Cand amestecul cu ficatelul e complet rece adaugam untul si omogenizam.
Punem intr-o caserola si dam la rece.
O cana de ceai cu miere si lamaie, pateul intins tacticos pe o felie de paine graham si..gata micul dejun :P.