Am ajuns sa-l fac si pe-asta la ideea sotului meu care a cumparat acesti ficatei fosti congelati (de-aia sunt asa labartati cred).
Ideea n-a fost deloc rea, deoarece numai cand vad ca un pateu cumparat are cativa ani garantie, dintr-odata nu-mi mai vine sa-l mananc.
Asa ca am inceput sa sap prin bucataras.ro dupa reteta dar cum n-am stare am trecut si pe google.
Din reteta Andreei Beca de la care am pornit n-a mai ramas decat scheletul pt. ca am scos coniacul (pt. ca n-am) vinul l-am inlocuit cu putin otet balsamic, am adaugat smantana ca sa fie mai onctuos si sa-l deschida la culoare, 2 galbenusuri fierte asa cum am vazut pe bucataras pt. ca-mi placea combinatia la ouale umplute pe care le facea mama.
Multumesc Andreei ca a dat ideea sa folosim unt de casa pe care l-am procurat de la sibienii din piata noastra dar scurta-mi fuse bucuria pt. ca untul era amarui bine si nu l-am folosit :(. Maine l-il duc inapoi. E ala din poza cu ingredientele.
Pateul fiind un produs perisabil am intentionat sa-l prepar doar dintr-o jumatate de pachet de ficatei dar mi s-a parut cam putinel si l-am gatit pana la urma pe tot. Am umplut 1 borcan de 380g si unul mic de vreo 150g.
Pateul se poate pastra la frigider 3-4 zile in caserole sau borcanase cu capac.
Aspectul (culoarea) nu este ca a celui din comert, este mai maroniu pentru ca nu are toate chestiile alea necunoscute de pe eticheta si recunosc ca nici la gust nu prea seamana dar merita facut. Este o pasta ferma dar deloc tare (dupa ce se intareste untul pe care-l contine, la frigider), bunuta la gust si se face chiar foarte repede (ca timp de preparare).
1.Ficateii se spala si se curate de pielite
Se scurg bine si, ca sa se duca din gustul usor amarui, se pun la marinat pentru minim 1 ora (la frigider) in lapte cat sa-i cuprinda + 2 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si eventual tocati un pic.
Nu se pune acum sare.
Cand sunt gata, se scot intr-o strecuratoare, se spala (nu stiu daca trebuia dar nu-mi placeau asa cu laptele ala pe ei) si se lasa la scurs.
2.Se toaca 1 ceapa mare + 2 catei de usturoi.
3.Intr-o tigaie antiaderenta, unsa in prealabil cu 1 lingura de ulei, se pune ceapa la calit la foc mic pt. 1-2 minute si apoi, la foc mediu, ficateii si usturoiul tocat si se lasa la foc potrivit pana cand scade zeama pe care o lasa.
Supravegeati ca sa nu se arda amestecand cu grija din cand in cand.
4.Se adauga vinul si eventual putina apa ca sa permita sa mai fiarba cateva minute fara sa se arda.
Imediat dupa vin se adauga usturoiul ramas (1 catel) si 1 lingurita de cimbru.
Se lasa la foc sa mai scada.
5.Cand lichidul a scazut bine, se ia preparatul de pe foc, se muta intr-un bol (daca se mixeaza cu blenderul de mana) sau in recipientul robotului, se adauga 70 g unt (bucati) si se paseaza toate ingredientele pana devin o pasta omogena.
6.La final adaugati 3-4 linguri de smantana consistenta, 1 lingurita de mustar, sarea si piperul dupa gust si mai mixati cateva impulsuri.
Se pune in borcanele si se da la rece pentru a capata consistenta prin intarirea untului. Nu este nevoie de amidon.
Savurati cu placere!
1
Musai sarea se pune la sfarsit ca sa nu intareasca ficateii.