Păstrăvul este unul dintre peştii care se pretează excelent la prepararea pe grătar.
1. Peştele curăţat de solzi se crestează pe ambele părţi aproximativ din 3 în 3 centimetri, se sărează bine se unge cu ulei de măsline amestecat cu busuioc şi zeamă de lămâie şi se lasă la rece minim o oră.
2. În acest timp se poate prepara sosul de usturoi în felul următor. Usturoiul zdrobit (2-3catei) se amestecă cu sare, o linguriţă de ulei perferabil de măsline şi puţină zeamă de lămâie se pune busuioc şi se amestecă cu un iaurt.
3. Partea cea mai delicată este tocmai aşezarea păstrăvului pe grătar şi întoarcerea lui de pe o parte pe alta fără să se lipească .Pentru asta se va ţine cont ca temperatura grătarului să fie suficient de mare şi imediat înainte de a aşeza păstrăvul se va unge grăsime .
Se potriveşte absolut perfect cu dovlecel la grătar.