De obicei fac acest fel de mâncare cu cus-cus, dar cum cel pe care-l am acum în casă este ”cu ouă”, l-am înlocuit cu paste (”floricele”) pe al căror ambalaj scrie că ar putea avea ceva urme de ouă, sau de soia. Mi s-a părut că așa este mai acceptabil, din punctul de vedere al restricțiilor alimentare din Post. Nu numai atât, pastele acestea s-au armonizat perfect cu sosul picant, absolut excelent și cu ardeii capia copți, dulci și foarte buni. În total, o mâncare excelentă, din care nu m-am sfiit să mânânc trei porții, aproape una după alta, într-atât de bună era. În plus, o rețetă în care am folosit ardei capia copți, puși la congelator în toamnă, iar rezultatul a fost mai bun decât oricare alt preparat cu ingrediente similare.
Ardeii copți se scot din timp din congelator, ca să se decongeleze natural și se pun de la bun început într-o strecurătoare, ca să se scurgă zeama.
Când s-au decongelat complet și s-au scurs de zeamă, ardeii se taie fâșii și apoi în formă de dreptunghiuri, dar nu prea mici.
Pastele se pun la fiert, cu apă rece și sare, pentru 7-8 minute (sau cât se recomandă pe ambalaj).
Se spală codițele de ceapă și se taie rondele.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se înmoaie puțin.
Se spală roșiile, se taie mărunt și se pun la călit, la foc mic, cu ceapa și usturoiul.
Se adaugă toate condimentele (sarea, piperul, oregano, boiaua de ardei dulce, chilli și zahărul) se amestecă și se mai lasă tigaia la foc mic, până mai scade puțin lichidul. Se adaugă sucul de roșii, se amestecă pentru omogenizare și după 4-5 minute, când sosul a mai scăzut, se ia tigaia de pe foc.
Se strecoară pastele fierte, se clătesc cu apă rece, se scurg și se pun în platoul de servit. Se pun ardeii copți tăiați, de jur împrejur, iar pe mijloc se pune sosul picant. Se decorează cu ceapa verde tăiată rondele și se servește imediat. Sosul picant rămas se pune într-un bol, pentru cei cărora le place și mai vor puțin.
1
Scoateți din timp ardeii de la congelator, ca să se decongeleze natural.
2
Nu mărunțiți prea tare ardeii copți, pentru că nu sunt aspectuoși.
3
Nu prăjiți prea tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le la foc mic și în ulei suficient, ca să rămână dulci și cu gust bun.
4
Acest preparat se poate face cu cus-cus (așa îl fac eu, de obicei).
5
Este mai bine să nu adăugați în preparat tot sosul picant, ca să nu fie prea iute, pentru gustul unora. Mie mi s-a părut absolut excelent.