Pentru un mic dejun de post, dacă v-ați săturat de zacuscă, brânză tofu și pateu vegetal, vă recomand această pastă de măsline negre, sănătoasă și absolut naturală, foarte rapid și ușor de preparat, din puține ingrediente și cu un gust excelent. Chiar și cei care nu țin post o agreează, ca pe ceva rafinat și bun ca aperitiv, inclusiv la mesele festive.
Măslinele se spală sub jet de apă, se scurg bine și se fac pastă, date printr-un blender, mixer vertical, sau mărunțitor.
Se adaugă și cei doi căței de usturoi, se mixează și se amestecă bine compoziția.
La urmă se adaugă: oregano, piperul, cele două linguri de ulei de măsline și zeama de lămâie. Se omogenizează și dacă mai este nevoie, se adaugă și sare, după gust.
Se servește pe pâine prăjită și se decorează frumos, după gustul fiecăruia.
În zilele cu dezlegare la pește, sau de dulce, se poate adăuga și anșoa (anchois).
1
Este bine să spălați în prealabil măslinele, sub jet de apă, deoarece nu știți în ce condiții igienico-sanitare au fost ținute și manevrate, înainte de comercializare.
2
Scurgeți măslinele bine de apă, înainte de a le mixa.
3
Adăugați sare, numai dacă măslinele nu sunt suficient de sărate. De regulă, nu mai este nevoie.
4
Când nu este post, sau în zilele cu dezlegare la pește se poate adăuga anșoa (anchois).