e o combinatie intre ce mi-a spus mama si ce mi-a spus matusa-mea :D:D
Prepararea aluatului:
Mai intai se face maiaua. Drojdia se pune cu putin lapte caldut si cu putin zahar.
Restul de lapte se adauga cu apa minerala si se lasa la fiert.
Cat laptele este fierbinte se pune peste 200 g din faina, asta pt a opari faina un pic, si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase.
Faina se lasa la racit iar dupa ce s-a racit se amesteca cu maiaua.
Se toarna peste restul de faina si se amesteca cu galbenusurile si smantana, trebuie sa fie la temperature camerei.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si restul de zahar iar apoi se amesteca cu restul compozitiei.
Se topeste untul impreuna cu zaharul vanilat si se toarna, cat este cald, peste aluat.
Se framanta bine pana aluatul face basicute iar apoi se da la loc caldut, acoperind vasul cu un prosop, pana creste un pic.
Cat timp sta la dospit facem umplutura:
Prepararea umpluturii:
Branza dulce se lasa la scurs de zar, asta daca este zemoasa.
Branza se amesteca bine cu restul ingredientelor, frecand pana cand branza e cremoasa, si la sfarsit de pun stafidele.
Dupa ce aluatul nostru a crescut scoatem 1/3 din el si-l facem o forma rotunda, mare cat forma in care asezam pasca.
Din restul de aluat punem putin intr-o parte, pentru cruce.
Pentru impletitura de pe marginea pascai, facem doua rulouri din aluat pe care le impletim. Impletitura o punem pe marginea cratitei de jur imprejurul ei.
Lasam 5 minute sa creasca un pic si apoi punem umplutura in mijloc.
Facem o cruce pe mijlocul ei.
Deasupra punem cele doua oua batute, atat peste aluat cat si peste umplutura.
Dam la cuptorul bine incins pana se rumeneste, la foc mediu.
Imediat dupa ce scoatem pasca o ungem cu siropul de zahar.
Se mananca de la Paste pana la Inaltare.
Pofta buna!