Fara doar si poate este una dintre preferatele mele de negresa. La intalnirea bucatarasilor de la Paltinis am degustat-o prima oara. Prajitura a fost facuta si adusa pentru bucatarasi de Ruxy. Cu totii o cunoastem, nu doar pentru cat e ea de dragalasa si frumoasa, dar face niste dulciuri exceptionale. Cu mana pe suflet o spun, fara sa exagerez sau sa para ca lingusesc, dar am incercat multe retete de-ale ei. Ce am facut eu aici? Reteta de negresa este aproape identica, cea de baza este aproximativ la fel. Eu am avut zmeura proaspata si am vrut musai sa o combin, iar pentru budinca de ciocolata m-am folosit de Ciocolata calda cu Green Sugar.
Ce mai trebuie sa stiti despre negresa: daca o tineti la temperatura camerei are o alta consistenta fata de cea pe care o tineti in frigider. Pare curios, dar chiar asa este. Tinuta in camera/camara este lipicioasa, umeda, densa exact cum imi place mie… nu ramane decat sa descoperiti si voi care dintre ele va place mai mult…
Pentru negresa:
Pentru negresa: in primul rand facem cafeaua espresso la aparat. Cafeaua fierbinte o punem intr-o craticioara. Punem untul taiat cubulete peste cafea, amestecam cu un tel pana se topeste untul. Adaugam ciocolata neagra taiata cubulete, ciocolata calda cu Green Sugar si din nou amestecam cu telul pana se topeste si ciocolata. Ouale intregi se pun intr-un castron incapator. Se adauga praful de sare, zaharul si se mixeaza pana isi dubleaza volumul, se deschid la culoare si capata consistenta unei creme. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaoa neagra. Se adauga la ouale mixate, se amesteca usor cu un tel de jos in sus sa scoatem cat mai putin aer din oua. La final se adauga amestecul topit de unt, cafea si ciocolata. Se amesteca usor pana la incorporarea ingredientelor. Aluatul de negresa l-am pus intr-o tava patrata 22/22 cm, captusita cu hartie de copt. Am dat tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 15 minute. Peste prajitura fierbinte, imediat ce am scos-o din cuptor am pus o folie/punga pentru 7-10 minute. Am uitat putin de ea…am inlaturat punga, apoi am lasat negresa sa se raceasca complet.
Pentru budinca: intr-o craticioara cu fund dublu se pune la fiert 300 ml lapte impreuna cu semintele de la 1 pastaie de vanilie. Cand laptele aproape da in clocot se da deoparte craticioara.
Intr-un castron se pun galbenusurile si cele 3 linguri de ciocolata calda cu Green Sugar. Se amesteca cu telul pana se desface si nu mai exista cocoloase. Se adauga amidonul si laptele rece, se amesteca energic pana amidonul s-a desfacut si nu prezinta cocoloase. Peste acest amestec se adauga treptat laptele fierbinte. Se transfera toata compozitia in craticioara cu fund dublu si se pune pe aragaz, pe flacara mica. Budinca are tendinta sa se lipeasca, asa ca amestecati mereu cu telul si treptat veti observa ca se ingroasa. Cand a inceput sa dea in clocot si budinca s-a ingrosat, puneti peste ea o folie si o dati la frigider sa se raceasca.
Cand toate ingredientele sunt reci, asamblati prajitura. Scoateti blatul de negresa pe un platou. Intindeti un strat de budinca peste negresa. Asezati frumos zmeura proaspata peste budinca, apoi un ultim strat de budinca si un ultim strat de zmeura. Pudrati zmeura cu zahar pudra cu aroma de vanilie, le puneti si frunzulite proaspete de menta pentru culoare si aspect. Daca rezistati mai dati prajitura pentru inca o ora la frigider. Sa fiti sanatosi!!!
Multumesc Ruxy si pup cu drag!!