De obicei cand fac pasca imi place sa combin branza proaspata cu branza sarata, dar de data aceasta am avut doar branza de vaci proaspata, din pacate, insa a iesit foarte buna si asa.
Mi-ar fi placut sa fac aluatul cu smantana, dar nici din asta n-am mai avut, tare pufosi au iesit cozonacii cu smantana in aluat!
De data aceasta am ales aroma de lamaie si la blat si la umplutura, noua ne place mult.
Incepem cu maiaua, adica lichefiem intr-un vas drojdia cu o lingura de zahar, adaugam laptele caldut si o mana de faina.
Omogenizam bine totul, acoperim vasul si lasam maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul, aproximativ 15 minute.
Cernem faina intr-un vas si face o adancitura la mijloc.
Frecam galbenusurile cu zaharul si sarea, adaugam si coaja rasa de lamaie si esenta, iar untul il punem la topit, apoi il vom amesteca cu uleiul.
Rasturnam si galbenusurile si o parte din amestecul de ulei cu unt, in adancitura din mijlocul fainii.
Adaugam si maiaua crescuta si incepem sa incorporam faina putin cate putin.
Cand aluatul devine tare il rasturnam pe masa de lucru unsa cu ulei(din cel oprit).
Framantam aluatul, dar nu prea mult, apoi il punem inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut 15-20 de minute, dupa care il intindem si imbracam o forma de copt rotunda, detasabila, cu el. Eu am folosit o forma de 25 cm, diametrul.
Oprim o parte din aluat si pentru impletitura si crucea din mijloc.
Mai lasam aluatul la crescut si in forma de copt, cam tot 10-15 minute.
Pentru umplutura, amestecam toate ingredientele si le vom pune peste aluat.
Impletim restul de aluat oprit si il asezam pe marginea formei, iar la mijloc formam o cruce.
Ungem aluatul de deasupra cu galbenus amestecat cu lapte si dam pasca la cuptorul preincalzit( cu 5 minute inainte), pentru 40-45 de minute la 180 de grade
Lasam pasca sa se raceasca, apoi putem portiona, ma rog, cine rezista. :)
1
Cantitatea de gris variaza in functie de consistenta branzei.