Pentru că a venit vremea frumoasă şi mai ales foarte călduroasă..am deschis sezonul îngheţatelor , a sucurilor, şi a parfait-ului preparat în casă. Aşa că m-am gândit să postez şi o reţetă de bază, necesară pentru prepararea oricărui parfait. reţeta o am demult, dintr-o revistă pentru femei...ha!ha!
Ce este parfait-ul? Este o îngheţată? Ei bine...oarecum, dragilor, este mai mult decât o îngheţată şi aceasta deoarece....se topeşte mai lent decât îngheţata, se poate tăia felii şi mai ales nu formează "ace" în procesul de congelare....
Parfait-ul il facem astfel:
Ungeţi cu ulei/grăsime o tavă de chec (de 2 litri) şi apoi puneţi folie alimentară (din aceea transparentă..pentru alimente...). Albuşurile le bateţi cu un praf de sare, într-un bol curat şi uscat. Se bat până iese o spumă albă şi densă ca zapada.
Separat într-o crăticioară puneţi pe foc apa cu zahărul şi faceţi un sirop. Când începe să fiarbă, zahărul e dizolvat, lăsaţi la fiert la temperatura maximă ( la foc mare) cam 4 minute maxim. Trageţi de pe foc şi lăsaţi puţin la răcorit.
Apoi turnaţi siropul, în fir subţire peste spuma de albuşuri şi în acelaşi timp continuaţi să mixaţi până se răcesc. Toată operaţiunea durează cam 30 minute...deci răbare...şi aveţi grijă să nu vă iasă fum din mixer :)). Trebuie să obţineţi un amestec gros, vâscos şi lucios...cam ca la bezea.
Într-un alt vas bateţi frişca lichidă până se întăreşte şi îşi păstrează forma. Apoi cu ajutorul unei linguri metalice o incorporaţi cu grijă în spuma de albuşuri.
Apoi....
Puneţi biscuiţii într-o pungă de plastic şi sfărâmaţi-i cu sucitorul.
Căpşunile şi cireşele, cărora le scoateţi sâmburii, se taie în două-trei bucăţi şi se presară cu 3 linguri zahăr pudră şi se zdrobesc cu furculiţa.
Într-un bol puneţi jumătate din cantitatea de parfait preparată după reţeta de bază şi încorporaţi biscuiţii sfărâmaţi şi esenţa de migdale. În cealaltă jumătate de parfait încorporaţi fructele strivite cu tot cu zeama lăsată.
În forma de chec unsă cu ulei/grăsime şi tapetată cu folie alimentară, puneţi jumătate din cantitatea de parfait cu biscuiţi. Daţi la congelator pentru 45 minute. Scoateţi apoi tava din congelator şi puneţi amestecul de parfait cu căpşuni şi cireşe albe (cu fructe) şi daţi iar la congelat pentru alte 45 minute. Apoi turnaţi deasupra restul din cantitatea de parfait cu biscuiţi şi lasăţi la congelat pentru minim 6 ore.
Răsturnaţi forma pe un platou de servit, îndepărtaţi folia alimentară şi tăiaţi în felii potrivite.
Serviţi cu capsuni, cireşe proaspete sau sirop de mentă (opţional!).