Painea noastra cea de toate zilele...pentru mine este absolut irezistibila..calda, scoasa abia din cuptor...raspandeste o aroma divina in toata casa...cred ca sunteti de acord cu mine...:)...ah, i-am pus si rosu sa nu se deoache :D
Eu nu am avut cantar asa ca...am luat o punga de faina alba de 1 kg am cernut-o ...si am scos din ea un sfert pe care l-am inlocuit cu faina integrala cu tarate.
Cu putina apa calduta , si o lingura de zahar lichefiem drojdia si o vom pune in adancitura facuta in mijlocul fainei cernute.
Punem sarea pe margine, apoi faina de in si chimenul macinat, vom adauga apa calduta si amestecam pana se leaga aluatul, apoi uleiul si framantam inca putin...maxim zece minute cu totul. Crestam aluatul cu un cutit trecut prin ulei pana jos si acoperim vasul, lasandu-l la loc caldut acoperit cu un servet.
Cand este gata, luam aluatul si il punem pe o suprafata infainata bine, apoi il pliem in interior de trei ori. Infainam aluatul si vom rupe trei bucati pe care le vom face suluri si le vom impleti.
Painea astfel impletita o vom aseza in tava tapetata cu hartie pergament si o vom mai lasa la crescut pentru 30 de minute.
Incalzim cuptorul si introducem in partea de jos o tava cu apa( eu am pus o tava de cozonac).
Punem si painea la cuptor si o coacem pentru 30 de minute la 200 de grade si pentru inca 15 minute vom reduce temperatura la 180 de grade. O vom scoate dupa 45 de minute.
Imediat ce am scos painea o vom uda cu apa( plata) si o vom acoperi doar deasupra cu un servet curat.
Numai dupa ce se raceste perfect o putem taia.
Va arat mai tarziu si o felie unsa cu ceva bun si delicios :))))