Si a sosit momentul sa fac si eu prima mea paine. Sursa mea de inspiratie:
http://www.lauraadamache.ro/2013/11/paine-rapida-in-30-de-minute.html#_
Pozele nu sunt asa de reusite (si nici painea nu e asa frumoasa ca a Laurei, :D), dar, avand in vedere ca e prima mea incercare, ma bucur totusi ca a iesit si ca ai mei ai fost incantati!
Cernem faina printr-o sita cu gauri mici, apoi o amestecam cu drojdia si zaharul.
Amestecam laptele si apa si le incalzim la foc mic, cca 1 minut. Amestecul nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar usor caldut.
Turnam apa si laptele in centrul fainii, adaugam uleiul si incepem sa framantam. Cand aluatul capata consistenta, adaugam sarea si framantam pana obtinem un aluat omogen si elastic.
Intindem, cu mainile, aluatul pe masa usor pudrata cu faina, intr-o foaie dreptunghiulara. O rulam, dandu-i o forma de franzela si o asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
Efectuam trei incizii pe suprafata painii. Incalzim cuptorul, la temperatura maxima, pentru 1-2 minute, apoi il stingem.
Introducem tava in cuptorul stins si o lasam sa dospeasca 30 de minute (de aici si numele retetei), nu mai mult.
Dupa 30 de minute, fara sa scoatem tava din cuptor, fixam temperatura cuptorului la 200°C si coacem painea pentru 40-45 minute. Daca painea se bronzeaza prea mult, o putem acoperi cu o folie de alumniu, dupa primele 20-30 minute.
O lasam sa se raceasca putin, apoi o taiem si o mancam. Are o consistenta deosebita.
1
Data viitoare am sa incerc reteta folosind faina pentru paine si nu 000.
2
Am impachetat-o calda intr-un servet de bumbac si a fost proaspata si moale si a doua zi.
3
Am scris reteta Laurei Adamache punct cu punct pentru ca asa am urmat-o si eu, mi s-a parut foarte clara si am avut rezultate foarte bune.
4
Din nou, multumesc, Laura Adamache <3