Parca ieri mi-am facut si eu cont aici, ce repede a trecut timpul!
Si parca va cunosc de un car de ani, asa mi se pare acum.
Bine, ce-i drept va cunosteam mai de mult, prin intermediul Merisoarei, care ma chema sa vad ce a mai postat cineva, ce replica a dat altcineva si tot asa, pana m-am decis sa vad singur cu ochii mei tot ce se intampla aici.
Si serbez azi doi anisori cu paine calda si pufoasa, ca tort nu stiu sa fac. :)))))
Mai intai se cerne faina intr-un vas adanc si se face o adancitura la mijloc.
Se prepara maiaua.
Se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, se adauga putina apa calda si putina faina si se omogenizeaza amestecul.
Se lasa maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul, apoi se transfera in adancitura din faina.
Se adauga treptat apa calda in care s-a dizolvat sarea, uleiul si smantana si se amesteca adaugand si faina de pe margini.
Se amesteca mai intai cu o spatula, apoi se transfera aluatul pe masa infainata si se framanta pana cand devine omogen si nu se mai lipeste de maini.
Se lasa aluatul la dospit, la loc cald si acoperit, pana cand isi dubleaza volumul, aproximativ 35-40 de minute, apoi se imparte in doua si se aseaza in tavile unse cu putin ulei.
Se mai lasa la crescut si in tavi, pana cand trece usor de marginile acestora, apoi se dau tavile la cuptor pentru 40-45 minute la 180 de grade.
Este foarte buna si pufoasa!
Noi devoram o paine calda si simpla, asa de mult ne place.
1
Smantana adaugata in aluat face painea sa devina mai pufoasa si mai alba.
2
Inainte de a se introduce in cuptor, aluatul se cresteaza usor pentru un aspect placut.
3
Zaharul adaugat la maia, ajuta drojdia sa dospeasca aluatul mai rapid.