Aluaturi de casa
Mi-am dorit sa fac o paine de casa mai consistenta si mai sanatoasa.mai ales ca aveam niste drojdie pe la rezerve, asa ca am imbunatatit-o cu niste seminte de in plus niste tarate de grau pentru fibre. Pentru gust si pentru a nu se sfarama la taiat am adaugat si niste faina secara.
Cernem intr-un castron faina de grau. Adaugam faina de secara si taratele si amestecam.
Intr-un castronel punem semintele de in si turnam peste ele apa clocotita. Le acoperim si le lasam pana apa este calduta cat sa poti tine un deget in ea. Frecam intr-o cescuta drojdia cu zaharul, apoi adaugam 1 lingura faina si putina apa calduta si omogenizam bine. Facem o adancitura in mijlocul fainii unde punem drojdia, laptele batut si uleiul.
Pe margine punem sarea. Incepem sa framantam turnand si apa cu semintele de in.Framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. apoi acoperim vasul cu folie alimentara, zapoi cu un prosop si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.Presaram putina faina pe un blat, intindem aluatul si ii dam forma de paine.
Punem painea intr-o tava. Lasam painea sa creasca din nou. Cand painea este crescuta, o crestam in cateva locuri, o presaram cu putina faina si o punem la cuptor la 200 grade X, pana se rumeneste frumos. Scoatem painea pe un prosop, cu care o invelim pana se raceste.