Nu am masina de paine, dar se poate face si fara. Nici bunica nu avea masina, dar facea o paine foarte buna. De la ea am reteta.
Cerneti faina intr-un lighean. Pastrati cam un sfert, iar in restul faceti o adancitura. Intr-o ceasca cu lapte caldut dizolvati drojdia, adaugati zaharul si o lingura rasa de faina, omogenizati si lasati la cald ca sa creasca maiaua.
Adaugati maiaua in adancitura din faina, sarea, 4 linguri de ulei, malaiul si incepeti sa incorporati laptele/apa calduta. Amestecati cu mainile pana se incorporeaza toata faina din lighea. Presarati masa de lucru cu faina, rasturnati aluatul in mijloc si framantati pana se incorporeaza toata faina si aluatul devine elastic si se dezlipeste de maini si de masa.
Puteti coace o singura paine mai mare, intr-o forma de blat sau intr-o cratita sau folositi doua forme de cozonac. Ungeti formele cu ulei sau cu hartia de la un pachet de unt si tapetati-le cu faina. Dupa ce aluatul din forme a crescut (~o ora) pana aproape de marginea de sus, dati painea la cuptorul preincalzit, la foc mic pana mai creste putin (cam 15-20 de minute) si mariti putin flacara pana se intareste la suprafata.
Micsorati flacara si lasati sa se coaca painea molcom, la foc mic, inca 40-45 de minute. Folositi metoda cu paiul ca sa vedeti daca painea s-a copt cum trebuie. Daca painea este mai mare, se coace putin mai greu.
Scoateti painea din cuptor iar dupa ce se racoreste, ~ 20 de minute, indepartati formele si acoperiti cu un stergar alb, curat, ca la bunica acasa. (Poate sa fie si verde sau de alta culoare) Este o paine foarte buna. Mie imi place mult painea cu malai.
1
Puteti sa ungeti painea deasupra cu ulei ca sa se rumeneasca frumos.
2
Daca arde cuptorul, puneti dedesubtul gratarului pe care sta painea 2 tigle sau o tava de cuptor in care turnati 2 pahare de apa.