Drojdia se amesteca cu zaharul. Dupa ce se lichifiaza, turnam laptele caldut si o lingura de faina si lasam sa creasca un pic pana face basici.
Cernem faina intr-un bol si la mijloc facem o adincitura cu lingura. In aceasta adincitura adaugam laptele cu drojdia si amestecam un pic. Adaugam oul batut si incepem a framanta cu mana pana incorporam toata faina. La final adaugam si uleiul si framantam pana vom obtine un aluat nelipicios. Lasam aluatul la dospit acoperit cu un servet curat ferit de curent.
Dupa ce aluatul a crescut in volum il scoatem pe blatul de lucru infainat (putin) si-l presam cu palmele pentru a scoate bulele de aer.
Aluatul se imparte in doua parti egale. Se ia o parte de aluat si o intindem, aplatizand cu degetele, dandu-i forma tavii de cozonac ca lungime apoi o facem sul.
Asezam aluatul format in tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa creasca pentru 15-20 minute la loc caldut.
Dupa ce a crescut in tava se unge cu galbenus de ou, se presara cu susan si se da la cuptorul preincalzit la o temperatura de 180 grade C, pana se rumeneste frumos deasupra.
1
toate ingredientele vor fi la temperatura camerei
2
faina se cerne
3
laptele se foloseste caldut