Cu toate ca nu postez foarte des retetele mele de paine, sa stiti ca o prepar aproape zilnic in casa. Si asta pt. ca deja nu mai pot inghiti practic painea din comert care e prea gumoasa si are un termen de garantie extrem de mare...deci nu e ok:) Si, in plus, nici nu mai are gustul painii pe care-o facea bunica in cuptor, nu vi se pare?
Asadar, am "preluat problema" si m-am facut si brutar. Fie ca o framant si o coc eu in cuptor, fie ca folosesc masina de paine (din lipsa de timp), rezultatul e mereu muuuult mai gustos, sanatos si hranitor decat cocktail-ul de E-uri de la marketuri!
Painea noastra cea de toate zilele este in continua schimbare ca reteta, iar noi suntem foarte incantati sa incercam ceva nou si bun de fiecare data.
Daca deja avem maiaua facuta (adica ingredientele amestecate si lasate sa creasca), totul e extrem de simplu: se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat elastic (fie cu mana, fie cu ajutorul robotului/masinii de paine). Se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent si caldut (cuptorul nepornit este un loc perfect, mai ales daca-l incalziti putin inainte).
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se mai framanta putin, se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se cresteaza si se da la cuptor la foc moderat, pana trece testul scobitorii.
Se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar.
Se imparte cu cei dragi. Enjoy!