Imi place sa cumpar paine facuta de cei din zona Covasna, Harghita. Mi se pare foarte buna la gust. Nu stiu cat este de originala cea care se vinde in Bucuresti sub denumirea de paine cu cartofi, insa iau de fiecare data cand am ocazia.
Aceasta reteta, incercata intr-o doara, cu ingrediente adaugate "la ochi", este perfecta. Gustul pe care-l confera ceapa este de mare efect, coaja este crocanta si miezul moale, buretos. Ceapa este un ingredient optional, iese la fel de gustoasa si fara,insa de cand am incercat aceasta varianta, nu-mi vine sa o dau la o parte. Comparativ cu painea obtinuta cu maia, prepararea acesteia mi s-a parut floare la ureche. Am facut-o duminica, iar astazi, dupa 5 zile am terminat-o. S-a pastrat ca la inceput. O recomand !
1. Se fierb cartofii in coaja. Se lasa la racit, se decojesc si se zdrobesc cu aparatul.
2. Intr-un castron se pune faina cernuta ( am avut faina de la tara, de la moara din sat ), drojdia si sarea. Se amesteca putin , sa se distribuie in mod egal drojdia in faina, apoi se adauga cartofii zdrobiti.
3. Incepem sa turnam apa calduta si sa formam aluatul. Adaugam ceapa data pe razatoarea cu ochiuri mici, apoi uleiul si framantam pana se desprinde de pe maini. Din aceasta cantitate ies doua pani medii sau una mare. Eu am preferat sa coc o singura paine.
4. 4. Lasam la crescut in forma cu un prosop deasupra ( sau pe planseta ), 30-40 minute, apoi asezam painiea in tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade. Lasam in cuptor aproximativ 35-40 minute, pana ce e frumos rumenita. Se scoate din cuptor si se lasa pana se raceste complet.
1
Eu coc painea pe o placa de granit pe care o incing aproape o ora.