Pentru ca ne place painea facuta in casa, o fac destul de des. Incerc, insa, sa folosesc alte ingrediente de fiecare data, pornind cam de la aceeasi reteta de baza, asta asa pentru variatiune. Painea cu cartofi ne place mult, parca e mai pufoasa, asa ca asta am hotarat sa framant ( aveam niste piure de cartofi facut cu o zi inainte, asa ca m-am gandit sa il valorific). Dar, cum am deschis frigiderul, mi-au sarit in ochi niste masline si rosii uscate. Hmm, imi zic, ar fi buna si o painica cu rosii si masline. :)) Pana la urma am facut doua, una doar cu cartofi si una si cu rosii uscate si masline. Ce credeti? Asa frumos au crescut, ca s-au lipit una de alta si a iesit o paine maaaare, rotunda si gustoasa. :))
Am pus faina in vasul robotului, iar in mijloc drojdia amestecata cu zahar si 2 linguri de lapte cald. Am lasat maiaua la dospit cam 15 minute.
Am mixat faina cu maiaua, apoi am adaugat pe rand piureul de cartofi, sarea, uleiul de masline si laptele.
Daca aluatul ramane lipicios, mai adaugati cate putina faina, pe masura ce framantati.
Am lasat sa creasca aluatul mai bine de o ora, dupa care l-am rupt in doua, sa fac doua paini, asa cum imi propusesem: una numai cu cartofi si una in care sa adaug masline si rosii uscate. Am facut doua paini rasucite, pe care le-am pus in aceeasi tava, le-am uns cu galbenus de ou cu ajutorul unei pensule si le-am lasat iar la crescut.
Cum in bucatarie era cald si bine, aluatul meu s-a umflat asa frumos ca nu mai pareau doua paini ci una mare si rotunda. Nu-i bai, ca tare frumoasa mi-a iesit pana la urma.
Am pus "painea" in cuptor pentru jumatate de ora.
Normal ca am rupt din ea cum s-a racit nitel, asa bine mirosea. Sa va mai zic si ce gustoasa e?
1
Daca aluatul ramane lipicios, mai adaugati cate putina faina, pe masura ce framantati;
2
Nu am adaugat cantitati exacte pentru rosiile uscate si masline; puneti dupa gust.