"pentru Mos Craciun"
Curatam cartoful, il spalam, il taiem in cuburi si il punem la fiert in apa cat sa fie acoperit.
Adaugam si sarea.
Punem laptele la incalzit, iar drojdia o frecam cu zaharul pana se lichefiaza.
Adaugam laptele caldut si o mana de faina, omogenizam maiaua si o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul .
Cartoful fiert il pasam bine cu blenderul, in apa care a mai ramas din timpul fierberii.
Adaugam si 2-3 linguri de ulei de masline.
Cernem o parte din faina intr-un vas si ii facem o adancitura la mijloc unde vom pune cartoful pasat, apoi peste el maiaua crescuta, amestecam totul cu o paleta, adunand si faina de pe margini.
Omogenizam bine aluatul si il rasturnam pe masa infainata, il framantam putin, adaugand, daca mai este cazul, faina.
Nu trebuie sa fie prea tare aluatul, dar nici lipicios.
La final, adaugam restul de ulei, pe care il turnam in maini si pe masa de lucru si mai framantam aluatul pana cand inghite tot uleiul.
Punem aluatul inapoi in vas, acoperim vasul si il lasam la loc caldut pana cand aluatul isi va dubla volumul, sau chiar mai mult. In maxim 30 de minute este gata crescut, nu trebuie sa dureze o ora cum scria in cartile vechi, cel putin nu la mine. :)Intindem aluatul intr-o foaie, pe masa de lucru infainata usor si radem cascavalul peste el.
Foaia trebuie sa fie mai grosuta, cam de 1 cm.
Rulam foaia cu cascavalul la mijloc si trecem ruloul in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasam din nou aluatul la crescut in tava, pana isi va dubla iar volumul, il crestam usor, apoi introducem tava la cuptor si coacem painea la 180 de grade pentru 40 de minute.
Cu 5 minute inainte de stingerea focului, scoatem tava din cuptor si presaram peste paine putin cascaval ras si seminte de chimen.
Este foarte buna, la noi s-a mancat calda si goala, au zis baietii ca e pacat sa-i strice gustul cu altceva.