Imi place mult painea de casa, iar de data aceasta am incercat o paine cu cartofi, care a iesit mai pufoasa si gustoasa.
Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert. Apoi se bat ca la piure.
Separat, intr-un castron incapator, se amesteca drojdia faramitata cu un varf de lingurita de zahar, se toarna apa calda treptat, apoi un pic de faina, sare, se adauga si cartofii si incepem sa turnam faina treptat, amestecand tot timpul, pana obtinem un aluat ferm, iar faina se desprinde de pe maini.
Se framanta bine, se acopera cu un prosop sau folie alimentara si se lasa la crescut cam o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul de paine a crescut, se rastoarna pe masa presarata cu faina, se mai framanta un pic, se formeaza painea si se asaza in tava, pe foaie de copt.
Se mai lasa la crescut cam 30 de minute. Apoi ungem cu putina apa painea si o dam la cuptorul incins cam 45-50 de minute.
Se da focul mic si nu ne ramane decat sa asteptam cuminti pana este gata, in timp ce painea ne imbie cu mirosul ei apetisant.
Dupa ce se scoate painea din cuptor, se stropeste cu apa si se acopera cu un prosop de bucatarie. Se serveste pe cat posibil dupa ce se raceste, dar este atat de buna calda, cu putin unt si sare.
Timp: aprox 2h 30min
Pofta Buna!
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/10/paine-cu-cartofi.html
1
Eu am folosit faina tip 550, speciala pentru paine si patiserie si am fost multumita de rezultat.