Orez cu lapte & Sos caramel

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 2 Apr 2012 | 6255 vizualizari

 

Orezul cu lapte este un desert pe placul multora dintre noi. Vă prezint o rețetă puțin mai diferită față de cea clasică.

 

INGREDIENTE

  • 300 g orez;
  • 400 mL lapte;
  • puțin unt, cam o lgț (dacă laptele este foarte gras nu mai este nevoie de unt);
  • 2 cubulețe de zahăr brun.
  • „Crema”
  • 2 gălbenușuri;
  • 400 ml lapte;
  • 2-3 lg zahăr;
  • 1-2 lg coajă de portocală.
  • Sos caramel:
  • 3 lg zahăr;
  • 3 lg apă;
  • un cubuleț de unt;
  • 2-3 lg smântână lichidă.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Orez cu lapte & Sos caramel:

Orezul se spală și se opărește cu apă fierbinte timp de 10 minute. 

Se pune la fiert în lapte, unt și zahăr, la foc mic, timp de 8-10 minute, după care se acoperă cratița cu un șervet curat și se lasă de-o parte. Obișnuiesc să pun un prosop sub capac pentru că acesta nu permite aburilor formați pe suprafața capacului să vină în contact cu orezul.

În acest timp se pregătește sosul-cremă care se înglobează mai apoi în orez. 

Se decojește jumătate de portocală, cu atenție, fără partea albă deoarece este amară. Eu folosesc cuțitul econom de curațat cartofi. Se taie coaja felii subțiri. Gălbenușurile se bat împreună cu zahărul și laptele, se adaugă coaja de portocală și se pune la foc sau bain-marie până se obține o cremă fluidă. După ce s-a îngroșat crema  se strecoară și se transvazează, se pune vasul cu cremă într-un bol cu apă rece+gheață și se mai amestecă cu telul până se răcește.

Sosul caramel:

Într-o tigaie  bine încinsă se pun 3 linguri de apă apoi 3 linguri de zahăr. Nu amestec conținutul tigăii în timpul caramelizării zahărului; în momentul în care se schimbă culoarea în brun deschis, se adaugă cubulețul de unt, se omogenizează după care se toanră ușor smântâna lichidă. 

Poftă bună!


 

Daca ti-a placut reteta noastra "Orez cu lapte & Sos caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Orez in lapte