Cum felul principal pentru prânz se terminase, zilele trecute, am preparat rapid ceva ce nu mai făcusem de mulți ani: o omletă bogată, cum îi spuneam noi în familie, mai precis o omletă cu de toate, în vocabularul comun. Mă gândeam că așa consistentă cum era, această omletă bogată poate înlocui un fel principal, la nevoie. Chiar ne era dor de așa ceva și a ieșit atât de bună și de sățioasă, încât seara nu ne-au mai trebuit decât câteva mizilicuri.
Având multe ingrediente, această omletă se face la cuptor. În caz contrar, la foc direct, s-ar usca și s-ar arde, până ce ar fi gata.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe (mici) și apoi se prăjesc în ulei, la foc mic și înăbușit. Spre sfârșitul preparării, se îndepărtează capacul, astfel încât cubulețele de cartofi să se rumenească ușor. Când sunt gata, se scot cu o paletă.
Între timp se taie sub formă de cubulețe telemeaua. Se taie și mușchiul file, iar cașcavalul se răzuiește.
Se curăță cepele verzi, se spală și se taie sub formă de rondele.
Ouăle se mixează cu: sare, piper și boia de ardei dulce.
Se unge o tavă termorezistentă cu ulei, se pun cartofii rumeniți și se toarnă deasupra o jumătate din cantitatea de ouă condimentate. Se adaugă apoi: mușchiul file mărunțit, telemeaua cubulețe și se toarnă cealalată jumătate de ouă mixate, peste care se împrăștie rondelele de ceapă verde.
Se acoperă tava termorezistentă cu capac și se dă la cuptor, până ce compoziția se întărește. Atunci se îndepărtează capacul, se presară deasupra o jumătate din cașcavalul răzuit și omleta se dă din nou la cuptor, până ce se topește cașcavalul și se răspândește pe toată suprafața.
Atunci se scoate omleta din cuptor, se desprinde cu atenție, de jur împrejur, de pereții vasului, cu un cuțit cu lama subțire, după care se răstoarnă pe un platou, se decorează, după dorință și se servește fierbinte, imediat, după ce s-a presărat deasupra restul de cașcaval răzuit, ca să se topească de la căldură. Se servește cu roșii feliate, sau cu o salată de sezon.
1
Folosiți cartofi roz, care-și vor păstra forma la prăjire, nu se vor terciui, va cei albi.
2
Prăjiți cartofii la foc mic, cu capacul pus pe tigaie, ca să se pătrundă și la sfârșitul preparării, pentru 3-4 minute, îndepărtați capacul și rumeniți-i ușor, fără a-i arde, sau usca.
3
Puteți unge tava termorezistentă în care veți face omleta, cu uleiul în care ați prăjit cartofii.
4
Nu țineți omleta prea mult timp în cuptor, ca să nu se usuce.
5
Pregătiți din timp salata pe care o veți alătura omletei, sau pur și simplu feliați niște roșii proaspete.
6
Serviți omleta imediat ce o scoateți din cuptor, dar după ce presărați cașcaval răzuit deasupra.