Desertul nopti libaneze sau “layali libnan”este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze –apa de flori de portocal-fistic.
Foarte multe deseturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris.
Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie.
Si, bineinteles, este nelipsit siropul de zahar.
Este un desert foarte simplu de preparat.
Budinca de gris
Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.
Cand incepe sa fiarba ,se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra.
Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute).
Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna intr-un vas termorezitent de iena, lasand spatiu pentru stratul de smantana.
Se lasa sa se raceasca cca jumatate de ora.
Smantana
Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat.
Se toarna peste budinca de gris racita complet.
Se presara cu fisticul, nuca si migdalele dupa gust.Se decoreaza cu frunze de menta proaspata si cirese confiate.
Se da la rece cel putin 5 ore.
Siropul de zahar
Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pun pe aragaz la foc mediu si cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie.
Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa.
Se adauga apa de flori de portocal si se lasa sa se raceasac complet, apoi se pune la frigider.
Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.
Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile.
Se portioneaza prajitura si se toarna siropul de zahar in functie de preferinta.
Multe retete de nopti libaneze au ca ingredient 2 oua, care se amesteca cu budinca dupa ce a fost luata de pe foc; eu prefer aceasta varianta.
Pofta buna!