E de mult timp pe lista de testat și probat aceast minunat preparat. În sfârșit mi-am alocat timpul și resursele pentru musacaua delicioasă, având la îndemână produse sigure, adică nestropite din grădina unor prieteni. Acum după ce am preparat-o și savurat-o cu plăcere va intra în colecția rețete de suflet a la Panacris.
Spor, răbdare și poftă bună!
Pentru început se spală vinetele, nu se curăță de coajă, apoi se taie rondele de cca. 1 cm, se dau cu un praf de sare și se lasă la odihnă cca. 20 de minute.
Dovlecelul se curăță, se taie în două, se curăță de semințe, apoi se taie felii de cca. 1 cm, se dau cu un praf de sare și se lasă la odihnă cca. 20 de minute.
Între timp se curăță cepele, ardei și morcovii, se toacă mărunt, eu i-am mărunți la robot, apoi se pun la călit în uleiul de floarea soarelui la foc mic cca. 10 minute, apoi se lasă la răcit.
După cele 20 de minute de stat la sare, vinetele si dovleceii se spală de surplusul de sare, se usucă și se pun la copt pe un gril încins stropit cu lei de măsline sau eventual într-o tigaie și se prăjesc pe ambele părți, până se înmoaie puțin, cca. 2 minute pe fiecare parte.
Carnea tocată se combină cu amestecul de legume călite (ceapă, ardei și morcovi), se asezonează de sare, piper, se adaugă și 2 ouă, bonus 2 linguri de bullion din roșii, mai grosuț, amestecându-se bine până se omogenizează toate ingredientele.
Într-un vas termorezistent sau o tavă mai înaltă se începe asamblarea musacalei.
Se pune primul strat de vinete prăjite pe fund și pe pereți, 2-3 linguri de bulion, apoi un strat de carne amestecată cu legumele, câteva biluțe de mozzarella, apoi un strat de dovlecei prăjiți, din nou un strat de carne și biluțe de mozzarella, apoi se acoperă cu un ultim strat de vinete prăjite.
Pentru sos se amestecă smântâna de gătit cu 6 ouă și restul de bulion, până se obține un sos omogen.
Peste musacaua formată se presară mozzarella rasă, apoi se toarnă sosul de smântână și bulion, se asezonează oregano și apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.
Este un pic elaborată rețeta, dar a doua oară va fi mult mai ușor.
Se servește fierbinte simplă ca atare sau acompaniată de smântână.
Spor și poftă bună!