Cartofii se spală și se pun la fiert în apă cu sare pentru 15 minute.
Se scot în apă rece, se curăță de coajă și se taie rondele.
Broccoli se desface buchețele cât mai mici, se spală și se pune la fiert max. 5 minute.
Se scoate imediat în apă rece, după care se lasă la scurs.
Ungem cu unt o tavă termorezistentă.
Aranjăm jumătate din cantitatea de cartofi în tavă.
Punem broccoli peste cartofi și ne apucăm să facem sosul.
Într-o tavă punem restul de unt și uleiul.
Călim făina și turnăm laptele.
Se amestecă energic cu un tel pentru a nu obține cocoloașe.
Se oprește focul, adăugăm pe rând ouăle, amestecăm până la omogenizare după fiecare.
Adăugăm brânza gouda dată pe răzătoarea mare.
Condimentăm cu sare și piper.
Turnăm jumătate din sos peste broccoli.
Aranjăm și restul de cartofi deasupra și turnăm restul de sos.
Se dă la cuptor încălzit în prealabil la 180 Grade C pentru 45-50 min sau până se rumenește ușor deasupra.
Se servește cu
sos de maioneză sau sos de iaurt/smântână cu usturoi.