Am tras putin cu ochiul la Jamila pentru aceasta musaca, nu am facut intocmai ca si ea, nu aveam cum :D, insa pot spune ca a iesit tare buna! Eu am preparat musacaua cu cartofi piure, in reteta ei era cu cartofi prajiti, dar cu siguranta data viitoare voi incerca si alta varianta.
"Retete festive de iarna"
Se curata ceapa si morcovul apoi se spala. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in uleiul incins inainte. Se amesteca sa nu se arda. Morcovul se taie in cubulete mici si se adauga peste ceapa. Se amesteca. Se adauga carnea tocata si se lasa sa se caleasca pana se albeste. Se condimenteaza cu sare, piper si boia si se amesteca bine. Se toarna sucul de rosii, apa, se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc potrivit, cu capac timp de 30-40 de minute.
In timp ce fierbe sosul, se pregateste piureul. Se curata cartofii, se spala, se taie in cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert cartofii, se scurg de apa, se adauga lapte fierbinte atat cat sa iasa un piureu potrivit, se pune untul si cascavalul si se omogenizeaza bine.
Se pregateste o tava. Se unge cu unt. Se intinde un prim strat de cartofi, se toarna jumatate din sosul de carne, se niveleaza, apoi cu grija se pune al doilea strat de cartofi. Se pune restul de sos de carne si deasupra ultimul strat de cartofi.
Intr-un bol se rade cascavalul pe razatoarea cu gauri mici. Se pun ouale si smantana si se amesteca bine. Se adauga putina sare daca este nevoie. Se toarna deasupra peste musacaua din tava, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.
Se poate servi atat calda cat si rece.
Pofta buna!