EDITEZ: Am deschis o rubrica "Design culinar" si am pus-o (deocamdata cu 4 retete) sub proprietatea intelectuala a autorului pe firma noastra (pentru uzul domestic nu este nici o restrictie ci numai pentru terti, persoane juridice) cf. Legii 8/1996. Nu ca mi-am luat-o in cap, va povestesc eu pe perete despre ce este vorba, nu ma asteptam la o asemenea turnura :). ......continui nararea: ..... Intr-o zi speciala, ofer aceaasta floare, aromata si colorata, Claudiei. La multi ani, Claudia!.................. Continui prin a ma jelui din cauza pozelor.... Din graba si din greseala am schimbat setarile la aparatul foto, s-a pozitionat pe-o aiureala, cel putin pe ecran imi arata alte chestii,
trebuie sa deschid manualul sa refac, sper sa fie asta ci sa nu vrea sa moara ca m-a terminat, ma lasa fara jucarii :(. Se pare ca ii moare bateria.
N-am avut ce sa aleg pt. prezentare. Doar doua poze din timpul prepararii sunt clare in rest sunt in ceata, miscate, neclare ... o nenorocire.
Mi-a pierit tot cheful dar acum nah, sa duc treaba pana la capat daca tot m-am apucat.
Se numeste multipizza pentru ca la fiecare petala si in mijloc am umplut dupa retete diferite de pizza. Sunt "6 in unu".
As fi putut sa o numesc "Pizza-surpriza" sau "Ruleta ruseasca" pentru ca nu stii ce fel de pizza te loveste la fiecare petala.
Este o loterie placuta, visul gurmandului care nu s-ar hotara ce fel de pizza sa comande :).
Framantati un aluat de pizza clasic dupa cantitatile din reteta.
Am folosit drojdie proaspata, una noua ungureasca foarte-foarte buna. Abia astept sa o testez si pe paine.
Intindeti o foaie mare nu prea groasa (cam de 5 mm). Decupati cu un castron centrul si petalele cu altul ceva mai mic dar nu cu mult pentru ca mai intindem cercul din centru. Marginile cercului din mijloc le aplatizam cu sucitorul astfel incat la suprapunerea petalelor sa nu se ingroase rau blatul. Ungem cu galbenus de ou zona de suprapunere sau tot centrul ca sa se lipeasca petalele. Cu restul de galbenus ungem circumferinta petalelor ca sa fie aurii pe margini. Amestecam doua linguri din pasta de rosii preferata sau ketchup Univer cu oregano, piper si busuioc. Mai subtiem cu apa daca e prea groasa. Ungem doar petalele cu bulion lasand marginile aurii de la galbenus. Centrul nu-l ungem pentru ca acolo este reteta de pizza carbonarra alba. Umplem mijlocul si fiecare petala cu putin din amestecurile:
Preincalzim cuptorul.
TERRINA CARBONARRA (in centru)
Mozarella, panceta afumata sau bacon, ou, parmezan.
FORMAGGIOTTA
2 feluri de branza (am pus de capra si oaie de la tara), ou, ricota (n-am avut)
RUSTICA
Salam de Sibiu, ciuperci, usturoi, urda sau ricota (am pus mozzarella).
CAPRICIOSA
Ciuperci, sunca presata, masline
DE CASA
Salam de Sibiu, ardei, ceapa rosie, masline
MARGHERITA
Mozzarella, masline, rosie, rondele de ceapa rosie si ardei.
Radem pe razatoarea cu gauri mici cascaval sau parmezan si punem in centru si pe fiecare petala in parte, nu la gramada pt ca nu se va mai citi forma de floare.
DECOR
Taiem rondele subtiri dintr-o rosie foarte mare. Cu un decupator (eu am taiat cu degetarul) decupam mijlocul ca sa se vada cascavalul galben in mijloc. Asezam cate o felie de rosie pe fiecare petala. Nu punem acum galbenusul din centru.
Se pune pizza la cuptor (pe o tava tapetata cu hartie de copt) pentru aproximativ 20-25 de minute la 200 grade dar dupa 10-15 minute turnam cu grija in centru un galbenus de ou care trebuie sa raman cu zeama nu rascopt, ca sa se vada galben ci nu alb.
Se scoate din cuptor cand este putin rumenita si se presara cu grija un pic de marar tocat in jurul galbenusului iar in centrul rosiilor-petala cate o ramurica verde comestibila. Se lasa 5-10 min in tava (se taie mai usor si toate ingredientele se combina mai bine - adica nu cad de pe pizza in timp ce mananci).
Acum start sa se bata turcii la gura voastra!
1
Decupatoarele au avut 17 si 13 cm.