Mujadara este o mancare araba foarte simpla , dar foarte satioasa.Este foarte buna de post.
Lintea se curata, se spala si se pune la fiert cu 1 litru de apa, in care s-a pus 1/2 lingurita de sare.
Cand a inceput sa fiarba se acopera, se reduce focul si se lasa 20 de minute.
Orezul se alege si se opareste cu apa fierbinte ; se lasa astfel 5 minute apoi se strecoara de apa si se spala bine , pana apa ce se scurge de pe el devine limpede.
Lintea se pune intr-o strecuratoare sa se scurga apa in care a fiert.
Intr-o cratita antiaderenta se pun 2 si 1/2 pahare de apa(daca apa in care a fiert lintea nu e sufucienta se mai completeaza cu apa fiarta), 4 linguri ulei de masline, 1 lingurita de sare, 2 lingurite de chimin, cateii de usturoi si lintea;cand incepe sa fiarbe se adauga orezul.
Se acopera cu un capac si se reduce focul la minimum; se fierbe astfel 25 de minute.
In caz ca se foloseste cratita" rice cooker" se puna la inceput la fiert apa cu sarea,lintea fiarta,chiminul,cateii de usturoi, uleiul de masline; cand incepe sa fiarba se adauga orezul scurs de apa si se inchide cratita.
Intr-o tigaie antiaderenta se incinge restul de ulei de masline( 4 linguri) si se caleste ceapa taiata pestisori, pana ia o culoare buna.
Se pune pe un platou orezul fiert cu linte si se presara cu ceapa calita.
Se serveste cu salata mixta sau iaurt.
Vezi:
http://www.bucataras.ro/retete/salatit-khodar-meshakel-salata-mixta-stil-arab-14474.html
Pofta buna!
1
Orezul stil arab este diferit de pilaful nostru; se fierbe cu mai putina apa, in asa fel incat bobul fiert sa ramana ferm.
2
Priceperea gospodinelor se apreciaza dupa aspectul orezului.
3
Nu se amesteca deloc dupa ce incepe sa fiarba, pentru a nu se zdrobi boabele de orez.
4
La o cana de orez se pun 1 si 1/4 cani de apa.
5
Ceapa se caleste la foc mic sa nu se arda, doar trebuie sa ia o culoare usor bruna.
6
De cand am descoperit cratita"rice cooker" o folosesc si la acest fel de mancare.