Avand o ramurica si de moldovean,am facut si varianta moldoveneasca.
Pragatim maiaua: cubul de drojdie frecat cu o lingurita de zahar, un praf de sare, o lingura de faina si un pic de lapte caldut. Lasam la crescut.
Punem faina intr-un castron si facem o adancitura la mijloc unde turnam maiaua crescuta. Ouale le frecam cu zaharul, adaugam coaja de lamaie si laptele caldut, turnam peste maia si omogenizam bine aluatul. Untul il topim inainte si-l lasam sa se raceasca, apoi il incorporam impreuna cu uleiul in aluat. Framantam bine si lasam o ora la crescut.
Dupa ce a crescut coca o impartim in 24 de parti cat de cat egale si formam din ele mucenicii sub forma de opt. Ii dam la cuptorul incins in prealabil, la foc moderat cca 20-25 minute, pana se rumenesc. Se ung calzi cu miere peste care se adauga nuca macinata.
1
cu cat se framanta mai mult ,cu atat ies mai pufosi ( cca 1/2 ora)
2
ouale trebuie sa fie la temperatura camerei
3
mierea am diluat-o cu un sirop din apa cu zeama de lamaie