An de an astept sarbatoarea asta doar pentru placerea de a face mucenici...pur si simplu ii ador!Au iesit extrem de pufosi si aromati.
Aluat:
Sirop:
Decor:
Facem o maia din drojdie,apa minerala calduta,25 g zahar si 50 g faina si o lasam la dospit 15 minute.
Separat amestecam faina cu sarea ,o cernem si facem o adancitura in mijloc.
Mixam cele 2 oua cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul.
Adaugam peste faina maiaua,ouale,coaja de lamaie si laptele caldut si omogenizam bine.
Adaugam si uleiul si tapetam o masa de lucuru cu restul de faina(100 g)
Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini si il lasam la dospit 30 de minute la loc caldut acoperit cu un prosop.
Framantam putin aluatul pentru a elimina aerul si il impartim in 4 parti egale.
Fiecare parte o impartim in 10 bilute egale astfel incat sa avem 40 de mucenici.
Fiecare biluta o impartim in 2.
Intindem snururi de cca 30 cm pe care le impletim 2 cate 2 si formam opturi(vezi foto)
Punem mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam la dospit 15-20 de minute in tava apoi ii ungem cu oul batut si ii introducem in cuptorul preincalzit pana se auresc putin.
Ii lasam la racit si intre timp preparam siropul.
Fierbem apa cu zaharul pana se topeste zaharul iar cand s-a racorit putin adaugam esenta de rom.
"Scufundam" fiecare mucenic in siropul caldut timp de 8-10 secunde iar apoi ii asezam inapoi in tava.
Ii lasam sa se aseze putin apoi ii ungem cu miere si presaram nuca peste ei.
1
100 ml de apa din sirop se poate inlocui cu 100 ml zeama de portocala.