Punem urmatoarele ingrediente in cuva de la masina de paine:laptele, apa, untul,oul, zaharul,pliculetul de drojdie, faina si lingurita de sare,si lasam pana framanta aluatul.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina,faceti un cuib in mijlocul fainii,adaugati pliculetul de drojdie, zaharul,sarea, oul, untul, laptele si apa si framantati pana obtineti un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de maini,lasam aluatul la dospit o ora.
Din acest aluat formam bile de cca 50 de gr. (mie mi-au iesit 20 de bile) Infainam suprafata pe care lucram si ne apucam de lucru: Luam fiecare bucatica de aluat in parte,rulam un snur lung de 45-50 de cm si subtirel. Indoim snurul in doua si il inpletim.Pe urma,formam un cerc, unind capetele impletiturii.Dupa care formam optul si punem mucenicii astfel obtinuti in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasam mucenicii la dospit inca o ora,intre timp pregatim siropurile pentru uns. Punem intr-un bol un galbenus,adaugam 50 ml lapte si amestecam pana la omogenizare.
Intr-un bol punem 300 ml apa, adaugam 5 linguri zahar,1 esenta de portocale,coaja rasa de portocala si amestecam totul pana la omogenizare.
Dupa ce au dospit,ungem mucenicii cu o pensula, cu compozitia obtinuta din lapte si galbenus si ii punem la cuptor pentru cca 20-25 de minute, pana incep sa se rumeneasca.Dupa ce sunt indeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor ii scufundam in siropul preparat mai sus,ii ungem cu miere si ii tavalim prin nuca macinata.