Azi a fost prima data cand am facut mucenici...am o reteta mai veche de a mamei mele si am zis sa incerc mai ales ca toata dimineata am stat pe ,, Bucataras" si am salivat la bunatatile de aici..au iesit super buni
Se face o maia din drojdie, o lingurita de lapte caldut si jumatate lingurita de zahar. Separat se bat albusurile spuma, se freaca galbenusurile cu 150 gr zahar, se adauga maiaua, laptele caldut, uleiul, margarina, arome, jumatate lingurita de sare si faina. Se framanta bine si se da undeva la cald sa creasca acoperit aluatul cu un prosop.
Dupa 40 minute se imparte aluatul in doua, se impart si cele doua parti in cate 7 bucati si se modeleaza mucenicii. Se pune hartie de copt intr-o tava si se aseaza pentru inca 25 de minute la crescut acoperiti in tava. Se dau la cuptor pentru 40 de minute si se ung cu albus batut spuma.
Separat se fierbe siropul cu 50 gr zahar si esenta de rom si o cana de apa. Cand se racesc se trec mucenicii prin sirop pe toate partile, se ung cu miere si se tavalesc in miez de nuca. Ai mei au iesit cam grasi, nu ma gandeam ca o sa creasca asa frumos...s-a meritat cata bataie am dat la aluat...au iesit deliciosi